Afgelopen week heeft demissionair staatssecretaris Mariëlle Paul aangekondigd dat zij de leerplicht wil verlagen van 5 naar 4 jaar, met als doel om de ontwikkeling van jonge kinderen beter te stimuleren. Hoewel de intentie begrijpelijk is, is de BMK – net als de PO-Raad – van mening dat dit voorstel weinig zal bijdragen aan het vergroten van de kansengelijkheid.

Slechts een kleine groep vierjarigen is momenteel nog niet ingeschreven op de basisschool. Het verlagen van de leerplicht biedt daarom nauwelijks kansen voor de kinderen die het meest gebaat zijn bij een sterke start. In plaats daarvan zien wij veel meer potentie in het toegankelijk maken van voorschoolse voorzieningen voor álle kinderen – dus óók voor kinderen van ouders die niet werken.

Toegankelijke, laagdrempelige en kwalitatief goede kinderopvang – vanaf jonge leeftijd – is essentieel om ontwikkelkansen van kinderen te versterken en achterstanden vroeg te signaleren én te voorkomen. We pleiten daarom voor het loslaten van de arbeidseis voor kinderopvangtoeslag. Dat is in lijn met onze strategische koers: kinderopvang als publieke voorziening voor alle kinderen, waarin het belang van het kind en gelijke kansen centraal staan. (Lees hieronder de reactie van de PO-Raad op het voorstel van de staatssecretaris).

PO-Raad pleit voor toegankelijke voorschool in plaats van verhogen leerplicht

Demissionair staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) heeft in een Kamerbrief aangekondigd dat zij de leerplicht wil verlagen van 5 naar 4 jaar. De PO-Raad vindt dat de overheid beter kan investeren in toegankelijke voorschoolse voorzieningen.

De staatssecretaris wil de leerplicht verlagen om de ontwikkeling van vierjarigen beter te stimuleren. Op dit moment is ongeveer 2% van de vierjarigen nog niet ingeschreven op een school. Volgens de PO-Raad doet het verlagen van de leerplicht daarmee weinig voor het vergroten van de kansengelijkheid voor jonge kinderen. In 2010 adviseerde de Onderwijsraad om de leerplicht niet te vervroegen. Ook het Nederlands Jeugdinstituut stelde onlangs dat onvoldoende duidelijk is hoe een leerplichtverlaging de doelen van de staatssecretaris dichterbij brengt.

Toegankelijke voorschoolse voorzieningen

De PO-Raad ziet meer kansen in het toegankelijk maken van voorschoolse voorzieningen. Nu zijn deze voorzieningen meestal gekoppeld aan de kinderopvang, en ouders weten door administratieve rompslomp en ‘toeslagenangst’ deze niet altijd te vinden. Bovendien krijgen gemeenten minder geld voor programma’s om onderwijsachterstanden aan te pakken, zoals voorschoolse educatie.

De PO-Raad pleit voor het vervallen van de zogenoemde arbeidseis voor vergoeding van de kinderopvang. Alle kinderen kunnen dan naar een voorschoolse voorziening, ook als hun ouders niet werken. Daar leren ze samen spelen en wordt hun ontwikkeling begeleid door geschoolde professionals, met extra aandacht voor de kinderen die dit nodig hebben. Zo kunnen achterstanden al voor het vierde levensjaar worden gesignaleerd én voorkomen.

Bron: PO-Raad

Deel dit nieuwsbericht