Agenda & nieuwsbrieven BMK

Op deze pagina vind je de activiteiten en evenementen van BMK en andere interessante bijeenkomsten. Verder vind je de links naar onze wekelijke updates voor leden en de maandelijkse nieuwsbrieven voor iedereen.

Word lid van BMK

Agenda Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang

Media-opvoeding is een belangrijk thema. Kinderen worden vanaf steeds jongere leeftijd door media omringd én zijn zelf ook actief. Ze zijn van kleins af aan gewend dat volwassenen ook veel met beeldschermen bezig zijn.

Van het ‘traditionele’ boekje lezen samen met papa of mama thuis op de bank tot het zelf filmpjes scrollen op de tablet of smartphone. Kinderen hebben het recht om gezond te leren omgaan met media. Welke rol is hier weggelegd voor de kinderopvang? Het is zoeken naar welke plek de media binnen de kinderopvang heeft. Samen staan we voor een interessante opdracht.

Online ledensessie BMK: ‘ Media-opvoeding in de kinderopvang’ (15 april, 15.00-16.00 uur)

Tijdens de sessie vragen we aandacht voor dit thema, inclusief de tegengeluiden die er zijn over mediagebruik in de kinderopvang. Welke vraagstukken of visie heb jij? Is mediagebruik opgenomen in het beleid van jouw organisatie? Aniek Breevoort van Netwerk Mediawijsheid geeft tips om aan de slag te gaan met mediagebruik die zij eerder deelde met ouders en verzorgers van jonge kinderen tijdens de campagne van de Media Ukkie Dagen (26 maart-2 april jl.).  Om professionals te helpen bij het creëren van de balans en variatie die nodig is, heeft Mediasmarties twee WegWijzers (2-4 jaar, 4-6 jaar) over het thema ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ ontwikkeld

Aanmelden
Mail naar info@bmko.nl o.v.v. ‘BMK ledensessie 15 april Media-opvoeding in de kinderopvang’.

We sturen je enkele dagen voor aanvang een uitnodigingslink voor de TEAMS-sessie.

Donderdag 22 april 2021, 11.00 – 12.00 uur, Online BMK sessie ‘Toezicht – het vervolg’

Er worden allerlei plannen gemaakt om het GGD toezicht op de kinderopvang te verbeteren, zoals het toezicht op de voorschoolse educatie (VE) en ook op de gastouderopvang.

Daarnaast ligt er een plan om flexibel toezicht en dialooggericht werken (verder) te gaan implementeren. Zou dat voldoende zijn om naar een toezichtstelsel toe te gaan waarin de pedagogische kwaliteit en proceskwaliteit meer centraal komen te staan?

We praten graag verder met de deelnemers over alternatieve stelsels en structurele aanpassingen binnen het GGD toezicht op de kinderopvang.

Heb je daar ideeën over of wil je graag ideeën opdoen? Je bent van harte welkom op de 22e!

De sessie is via Teams tussen 11.00 – 12.00 uur.

Aanmelden
Je aanmelden kan via info@bmko.nl  en vermeld daarbij: Online sessie – 22 april ‘Toezicht’

Donderdag 29 april 2021, 15.00 – 16.00 uur, Online BMK sessie met Micha de Winter, hoogleraar in de pedagogiek.

Online BMK sessie met Micha de Winter, Hoogleraar in de pedagogiek: ‘Rol en verantwoordelijkheid van kinderopvang’

Donderdag 29 april, 15-16 uur

Met Micha de Winter gaan we in gesprek over de rol en verantwoordelijkheid van kinderopvang. Wat vinden wij als kinderopvang van de samenleving? Welke ontwikkelingen zien we die invloed hebben op kinderen nu en in de toekomst? En wat betekent dat voor ons; wat doen we dan? Waartoe dient kinderopvang?

Ook vroegen we Micha te kijken naar de scenario’s in het SVK-rapport en zijn visie hierop te geven. Hoe beoordeelt hij de scenario’s?

Daarnaast zal Micha aandacht besteden aan ons maatschappelijke verhaal en ‘onze speerpunten’; de zaken die we expliciet onder de aandacht brengen bij de politiek en de media. Hoe kijkt Micha daar vanuit zijn expertise tegenaan? Welke mogelijkheden en inzichten kan Micha ons bieden om ons maatschappelijke argumenten te onderbouwen.

Hierover gaan we tijdens de sessie met elkaar in gesprek. Wat hebben kinderen nodig in de wereld van morgen willen ze als jonge mensen met zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld samen werken, leven en voor elkaar zorgen? Wat moeten wij hen dan nu bieden en waarom? Wat is het ‘verhaal’ van maatschappelijke kinderopvang?

Micha de Winter

“Opvoeden is niet alleen een taak van ouders, maar een gedeelde verantwoordelijkheid van alle volwassenen in het leven van kinderen”, dat is de visie van hoogleraar pedagogiek Micha de Winter. In zijn pedagogische civil society leidt opvoeden tot een betere wereld.

In 1986 promoveert Micha de Winter aan de Universiteit van Utrecht waar hij later als hoogleraar pedagogiek les geeft. Hij publiceert boeken en artikels en doet onderzoek naar maatschappelijke opvoedingsvraagstukken, jeugdbeleid en preventie. Sinds 2004 bekleedt hij de Langeveldleerstoel voor maatschappelijke opvoedingsvraagstukken.

Van 2001 tot 2012 zetelt hij in de Raad voor Jeugdbeleid en de Raad voor de Maatschappelijke Ontwikkeling, twee adviesorganen van de Nederlandse overheid.

Hij is consultant voor UNESCO en UNICEF. In 2013 krijgt de Winter een koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten voor de samenleving: ‘een uitzonderlijk invloedrijke pedagoog’.

Meer lezen over Micha de Winter? Klik hier

 Aanmelden
Je aanmelden kan via info@bmko.nl  en vermeld daarbij: Online sessie – 29 april ‘Micha’

De sessie houden we via Teams (15.00 – 16.00 uur). Link volgt na aanmelding.

BMK ledensessie over WBTR

Wat is de WBTR ?
Op 1 juli moeten alle verenigingen en stichtingen voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen. De BMK heeft hiervoor een infosheet ontwikkeld met uitleg over deze nieuwe wet. Daarnaast is de BMK een samenwerking aangegaan met IVBB. IVBB heeft samen met een aantal anders partners een WBTR stappenplan ontwikkeld waarmee je eenvoudig inzichtelijk maakt wat je moet doen om aan de wet te voldoen én hoe je dat moet doen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn organisatie WBTR-proof is?
Omdat een aantal organisaties al druk bezig is met de implementatie van deze wet en er tegelijkertijd ook organisaties zijn die hier nog mee moeten starten, organiseert de BMK samen met IVBB op 19 mei van 10.00 tot 11.00 uur een online ledensessie over de WBTR. In de sessie leggen wij je uit waarom deze wet er is, wat je moet doen en hoe je snel en makkelijk alles kunt regelen. De sessie is interactief, dus vragen stellen kan absoluut.

Aanmelden
Aanmelden kan door te mailen naar info@bmko.nl o.v.v. ‘BMK ledensessie 19 mei WBTR’. De sessie zal via Teams zijn. De link ontvang je een paar dagen van te voren.

HCB Seminarreeks
Leiderschap in Kinderopvang, Basisonderwijs en IKC

Locatie: Vondelparc Utrecht
Data: Woensdag 21 en 28 april en 19 en 26 mei 2021
Tijd: 13.00 – 17.00 uur met 4 gezamenlijke lunches

NB De seminars worden online gegeven als ze op locatie vanwege coronamaatregelen niet door kunnen gaan

Sprekers: Thecla Goossens, hogeschooldocent en onderzoeker, leerlijnen organisatiepsychologie, leiderschap en ethiek, Hanzehogeschool Groningen, Dr. Loes van Wessum, associate lector Leiderschap in Onderwijs en Opvoeding, Hogeschool Windesheim, Almere en Bregje Spijkerman, trainer, coach en ondernemer, TeamTalk

Ondersteund door: BMK

Inclusief de boeken: Leiderschap een gids van Thecla Goossens en Navigeer je team naar succes van Bregje Spijkerman. Kinderopvangorganisaties, basisscholen en Integrale Kind Centra staan midden in de maatschappij en zijn vol op in beweging. Dat vraagt om leiderschap. De leider levert verschillende soorten bijdragen aan de groep, het team of de organisatie. De Haan en Kasozi (2014) onderscheiden er drie:

  • De zorg voor veiligheid en bescherming
  • De zorg voor zingeving en inspiratie
  • De zorg voor ondersteuning met faciliteiten

In de HCB Seminarreeks ‘Leiderschap in Kinderopvang, Basisonderwijs en IKC’ gaat u als (bovenschools) schoolleider, regio- of locatiemanager of bestuurder aan de slag met het thema leiderschap. Behalve de theoretische basis helpen de seminarleiders u deze ook te vertalen naar uw eigen praktijk. Zo legt u een stevig fundament om uw eigen leiderschap verder te ontwikkelen.

In 4 middagseminars komen aan bod:

Seminar 1: Leiderschap in de kern
• Wat is leiderschap
• Concepten en stijlen
• Persoonlijk leiderschap
• Mindsets en basisvaardigheden: Oefening

Seminar 2: Leiderschap in de context – Moreel Leiderschap
• Waardenruit: Maatschappelijk domein, Organisatiedomein, Professioneel Domein en Persoonlijk Domein
• Morele besluitvorming en de taak van leider
• Aan de slag met dilemma’s in de praktijk

Seminar 3: Pedagogisch Leiderschap
• Wat is pedagogisch leiderschap
• Wat zijn de relaties met de eerder behandelde thema’s
• Hoe werkt het dan bij jou?

Seminar 4: Leiderschap in teams
• Leiders en volgers
• Groepsdynamica
• De kracht van de groep
• Zelfsturing en leiderschap

Programma per seminar:

13.00 uur Gezamenlijke lunch
13.30 uur Blok 1: Theorie + oefening
14.45 uur Pauze
15.05 uur Reflectie
15.30 uur Blok 2: Theorie + oefening
16.15  uur Vraagstukken inbrengen en ontwikkelpunten vaststellen
16.30 uur Napraten met drankje en muziek
17.00 uur Einde seminar

Aanmelden? Dat kan via de website van het HCB. Leden van de BMK krijgen een korting op de prijs.

Programma & agenda nog niet bekend.
We gaan uit van een echte bijeenkomst in Utrecht maar de vergadering kan ook (deels) online plaatsvinden. We besluiten aan de hand van de actualiteiten  in mei 2021 hoe deze vergadering zal plaatsvinden (live of online).

Aanmelden kan al wel op info@bmko.nl o.v.v. ALV juni 2021

Programma & agenda nog niet bekend.
We gaan uit van een echte bijeenkomst in Utrecht maar de vergadering kan ook (deels) online plaatsvinden. We besluiten aan de hand van de actualiteiten  in oktober 2021 hoe deze vergadering zal plaatsvinden (live of online).

Aanmelden kan al wel op info@bmko.nl o.v.v. ALV november 2021

Nieuwsbrieven Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang

Voor meer informatie

 info@bmko.nl

 085 021 8500

Altijd informatief en inspirerend, zeker ook om te sparren met gelijkgestemden in de kinderopvang.

Bekijk meer nieuwsberichten over de agenda