26 mei 2023, 09:30 – 13:00

Als twee werelden samenkomen, kunnen we kinderen nog meer mogelijkheden bieden om zich te ontwikkelen.

Onderwijs en kinderopvang werken steeds vaker samen. Deze samenwerking krijgt onder andere vorm binnen een kindcentrum. In de praktijk zien we dat kinderopvang en onderwijs elkaar versterken, maar ook dat het twee verschillende werelden zijn. Om deze werelden beter met elkaar te verbinden, organiseren de PO-Raad en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), twee bijeenkomsten. Dit gebeurt in samenwerking met de Vereniging Netwerk Kindcentra (VNK) en EtuConsult. 

We bieden onderwijs en kinderopvang de gelegenheid om bij elkaar in de keuken te kijken. Zo leren kinderopvang en onderwijs elkaar beter kennen en krijgen zij zicht op wat er speelt en waar kansen liggen voor samenwerking. We trappen af met de bijeenkomst Zicht op kinderopvang. Speciaal voor leidinggevenden en bestuurders werkzaam in het basisonderwijs, die werken in een IKC, of de ambitie hebben een IKC te starten en meer willen weten over de kinderopvangsector. Later dit jaar volgt Zicht op Onderwijs voor leidinggevenden en bestuurders in de kinderopvang.

Zicht op Kinderopvang: het programma

 • 9.30 uur    Welkom
 • 9.40 uur    Opening door Raymond Clement, Bestuurder MIK & PIW groep en bestuurslid BMK.
 • 9.50 uur    Inzicht in de kinderopvang door Yvette Vervoort, directeur Expertisecentrum Pedagogische Kwaliteit Kinderopvang

Yvette Vervoort geeft de deelnemers een inkijk in de kinderopvang. Denk hierbij aan de  geschiedenis, de wet- en regelgeving, het jargon, de cultuur en actuele ontwikkelingen binnen de sector. Sinds 1 januari 2020 is Yvette directeur van het Expertisecentrum Pedagogische Kwaliteit Kinderopvang. Het expertisecentrum werkt in het belang van het zich ontwikkelende kind aan de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang. Zij heeft ervaring op het gebied van kinderopvang en de samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs en is sterk in het vertalen van theorie en beleidsontwikkelingen naar de praktijk. Deze ervaring heeft zij opgedaan bij landelijke projecten van de Rijksoverheid, uitbreiding van kinderopvang, implementatie van de Wet kinderopvang en Landelijk Steunpunt brede scholen. Door internationale oriëntatie kent zij ook de systemen en de praktijk in Berlijn, Denemarken, Reggio Emilia, Pistoia, Londen en Gent.

 • 11.00 uur    Pauze
 • 11.15 uur    Keuze uit één van de onderstaande deelsessies
 • 12.15 uur    Plenaire afronding
 • 12.30 uur    Lunch (eenvoudig op locatie of om mee te nemen)
 • 13.00 uur    Einde

Deelsessie 1: de eerste stappen richting samenwerken

Door Yvette Vervoort en Job van Velsen
Bij het starten van een IKC komen er veel vragen op je pad. Hoe kom je tot de keuze van een partner in de kinderopvang? Welke samenwerkingsvormen zijn er eigenlijk? Hoe neem je ouders en teams mee en hoe ga je om met wetgeving en cao? In deze deelsessie belichten Yvette en Job stap voor stap een planmatige route richting een IKC. Job is eigenaar van EtuConsult, het landelijk adviesbureau voor brede scholen, IKC’s, kindcentra, onderwijs en kinderopvang.

Deelsessie 2: het all-in-one model

Door Ad Vos
Onderwijs en kinderopvang als één nieuwe organisatie. Hoe kom je tot dat model, waarom zou je dat willen en waar moet je op letten? In deze deelsessie neemt Ad Vos de deelnemers mee in tips, valkuilen en belangrijke vraagstukken. Deze deelsessie biedt u inzichten over de aanpak en route die leidt tot het samengaan van een schoolbestuur met een kinderopvangorganisatie. Ad is mede-oprichter van de Vereniging Netwerk Kindcentra en heeft als bestuurder bij Pit Onderwijs en Kinderopvang het proces van samengaan van schoolbestuur en kinderopvang van begin tot het einde meegemaakt.

Praktische informatie

 • Zicht op Kinderopvang vindt plaats op 26 mei 2023 van 9.30 tot 13.00 uur
 • Locatie: BMK, Orteliuslaan 11, 3528 BA Utrecht
 • Deelname is gratis
 • Er zijn 40 plaatsen beschikbaar, dus meld je snel aan

Aanmelden

Aanmelden kan via het aanmeldformulier onderaan het bericht op de website van de PO-Raad.

 

Deel dit nieuwsbericht