Op 11 juni sprak Karen Strengers, voorzitter Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, tijdens de paneldiscussie ‘Kinderen als verdienmodel – en hoe we dat keren’ in Pakhuis de Zwijger. Haar betoog raakte de kern: “Je moet niet willen verdienen over de rug van de kinderopvang. Laten we het hebben over de maatschappelijke waarde van kinderopvang. Over de toekomst van onze kinderen – en daarmee van onze samenleving.”
Maatschappelijke waarde van kinderopvang
Als we écht verantwoordelijkheid willen nemen voor de samenleving van morgen, dan begint dat bij onze kinderen. Door nú de voorwaarden te creëren voor een samenleving die kinderen centraal stelt. Maar hoe creëren we samen kinderopvang die maatschappelijke waarde heeft en houdt? En wat is daarvoor nodig – in beleid, in financiering, in keuzes? Dit zijn vragen die centraal staan in deze levendige en boeiende discussie.
Karen benoemt hoe essentieel het is dat álle kinderen toegang hebben tot goede opvang. Niet alleen als arbeidsmarktinstrument, maar vooral als fundament voor de brede ontwikkeling van kinderen. Kinderopvang moet een publieke voorziening zijn, waarin alle opbrengsten terugvloeien naar de kinderen.
Ze waarschuwt voor de effecten van prijsprikkels en keuzes die gebaseerd zijn op winstoptimalisatie. Want wat gebeurt er als ondernemers zich terugtrekken uit wijken waar minder kinderen zijn en locaties verlieslijdend, als investeerders vooral rendement zoeken? Dan verliezen we de essentie van wat kinderopvang zou moeten zijn: een plek waar alle kinderen zich cognitief, sociaal, emotioneel en motorisch kunnen ontwikkelen.
Olaf van der Donk, Gijs Van Rozendaal, Sarah Dobbe, Coos van der Pol, Mirjam de Rijk, Vanessa Weewer en Karen Strengers vormden samen het panel.
De BMK vindt dat kwaliteit het uitgangspunt moet zijn voor ondernemerschap in de kinderopvang. Niet de prijs, niet winst, niet kwantiteit. Wij staan voor kinderopvangorganisaties met een gezonde bedrijfsvoering waarbij de winst ten goede komt aan het aanbod aan alle kinderen. En blijven ons hardmaken voor maatschappelijke kinderopvang omdat investeren in kinderen, investeren is in de samenleving van morgen.






