Op 19 maart a.s. is de BMK trotse sponsor van ‘Raising the Future’.

Kind zijn in de wereld van vandaag – wat betekent dat eigenlijk? En welke rol is er voor de kinderen van nu weggelegd in de wereld van morgen? Een wereld die we geen van allen kennen? Het evenement biedt time to think. Samen met andere richtinggevende vakgenoten en prikkelende curatoren sta je een dag lang stil bij de essentie van je beroep: hoe ontwikkelen we kinderen op zo’n manier op dat ze optimaal zijn voorbereid voor de toekomst? Wat hebben kinderen van nu nodig voor straks – van jou en van de samenleving? En wat hebt jijzelf zelf nodig om ze dat te kunnen bieden – als professional en als mens?

Wissel van gedachten met mensen die ook verstand van zaken hebben en er wellicht weer net wat anders tegenaan kijken. Om verrast te worden, geïnspireerd te raken. Om het gebaande pad eens een dagje te laten voor wat het is.

Lees het volledige programma.

De diepte in met Peter Paul Verbeek

In het middagonderdeel De Verdieping neemt één van de curatoren u mee in zijn of haar denkwereld. We vroegen de curator: Wat raakt je? Waarvoor kom je in actie? Wat vindt je belangrijk om te delen met het publiek? Het antwoord op deze vragen bespreekt de curator op geheel eigen wijze tijdens De Verdieping.

Peter Paul Verbeek is hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek. Verbeek ziet in Nederland ontzettend veel zorgen over de invloeden van techniek op de opvoeding. Het gevaar is om te blijven hangen in de vraag: wat mag wel, wat mag niet? En hoeveel of hoe vaak? Daar leren we volgens Peter Paul Verbeek niets van. Het gaat niet om het buiten de deur houden van techniek, maar juist over het aangaan van de interactie. Wat maken we van onszelf mét techniek?

Vrijheid is niet je losmaken van techniek, vrijheid is techniek gebruiken om vorm te geven aan een betekenisvol leven en de wereld.

Techniek dringt in toenemende mate door tot bijna alle facetten van ons leven. Dat roept vragen op. Hoe moeten we omgaan met techniek? In discussies over techniek gaat het vaak om of ‘voor’ of ‘tegen’ techniek zijn. Voor of tegen vooruitgang. Dit is een onzinnige stellingname, aldus Verbeek. De grote rol van techniek in ons leven is onmiskenbaar. De kunst is om het juiste midden te vinden. Het eigen beeld dat wij hebben ten aanzien van techniek is vaak een angstbeeld. Het is nodig om dat te kantelen naar een beeld van symbiose.

Als curator van Raising the Future graaft Peter Paul Verbeek dieper in het onderwerp technologisch burgerschap. Wat is het? Hoe kunnen professionals in de jeugdketen technologisch burgerschap een plek geven? Verbeek gaat de uitdaging aan om bezoekers met verschillende programmaonderdelen te prikkelen, te bevragen en nieuwe gedachten toe te voegen over goed burgerschap in onze technologische samenleving.

Wil je hierbij zijn? Er zijn echt nog maar enkele kaarten.

Raising the future

Donderdag 19 maart 2020
10.00 uur tot 18.00 uur

De Rijtuigenloods
Piet Mondriaanplein 61
3812 GZ Amersfoort

Deel dit nieuwsbericht