Hoe ga je vanuit gemeentelijke en bestuurlijke visie aan de slag op de IKC-locaties? En hoe ziet IKC-vorming met voorlopers en doorstappers eruit in de praktijk? Tijdens de jaarlijkse IKC-dag op locatie nemen we een kijkje bij Dalton IKC Villa Vrolik.

Meld je aan!
(Om je aan te melden dien je eenmalig een account aan te maken.)

Van visie naar vorm

Hoe vertaal je de bestuurlijke visie op kindcentra naar de gezamenlijke onderwijs en opvanglocaties? Wat is de kracht van een gemeentelijke visie daarbij en hoe kom je van visie naar uitvoering?
Bink Kinderopvang en Stip Onderwijs werken al jaren samen in Hilversum met voorlopers en doorstappers hun visie in praktijk gaan brengen.
Waartoe dat kan leiden zie je bij Villa Vrolik, een IKC in een nieuwe wijk in Hilversum. Ook de ervaringen op bestaande locaties komen aan de orde.

Wat ga je zien? 

 • Bestuurders en samenwerkende professionals die vanuit een gezamenlijke visie planmatig werken aan IKC’s.
 • Kwartiermakers die kennis delen op de werkvloer stimuleren en organiseren.
 • Een IKC met een doorgaande lijn voor peuters en kleuters, kindcentrumraad en een nieuw gebouw.

Programma

 • 10.00 uur 
  Welkom door Job van Velsen.
 • 10.05 uur 
  Aanpak werken aan IKC-vorming vanuit gezamenlijke visie en monitoring door Caroline van Veen (Stip Hilversum) en Monique Wittebol (Bink Kinderopvang).
 • 10.35 uur 
  Het belang van een ondersteunende gemeentelijke kindvisie door Gemeentelijk onderwijs-adviseur Nina van Dijk .
 • 10.55 uur
  Intervisie en monitor gesprekken op de locaties; Leren van elkaar. Projectleiders Robin Drost (Bink) en Reinier van Milligen (Stip).
 • 11.15 uur 
  Pauze
 • 11.30 uur 
  Het opzetten van een Dalton IKC in een nieuw gebouw; hoe werken wij samen door locatiedirecteur Marije Stam (Stip) en clustermanager Eline Teterissa (Bink).
 • 12.00 uur 
  Rondleiding door het gebouw.
 • 12.20 uur 
  Lunch en afsluiting.

Voor wie?  

De IKC-dag is voor schoolbestuurders, schoolleiders en middenmanagers uit het primair onderwijs en voor managers kinderopvang die willen werken aan inclusieve kinderopvang en inclusief onderwijs binnen hun kindcentra. Neem gerust een partner mee uit de gemeente, de jeugdzorg, de kinderopvang of peuterspeelzaal, maar vermeld dit wel even bij de aanmelding. Een week voor de bijeenkomst ontvang je het definitieve programma per mail.

IKC-dagen op locatie 
Sinds een paar jaar organiseert de PO-Raad samen met de BMK en/of het Steunpunt Passend Onderwijs ‘IKC-Dagen op locatie’. Steeds op een andere plek in het land, steeds met een ander thema, maar altijd met interessante sprekers. Zij vertellen vanuit hun eigen ervaringen met Integrale Kindcentra (IKC), vaak gekoppeld aan een theoretisch kader. In een IKC vind je onderwijs, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en/of voorschoolse en andere relevante voorzieningen onder één dak.
Deel dit nieuwsbericht