‘UWV ziet nijpend tekort aan zorgpersoneel en start samenwerking met kinderopvangorganisaties Sinne en Kinderwoud’

Bron: Leeuwarder Courant

Door het tekort aan verzorgend personeel in de kinderopvangcentra, hebben uitkeringsinstantie UWV en de organisaties Sinne en Kinderwoud de handen ineen geslagen.

De krapte op de arbeidsmarkt raakt vrijwel alle beroepsgroepen. In de kinderopvang is het steeds vaker lastig om roosters rond te krijgen en ook daar merkt men dat er meer vacatures dan beschikbare kandidaten zijn. Daar komt nog een hoog verzuim bij en dat leidt er soms toe dat kinderopvangcentra hun groepen tijdelijk moeten sluiten.

UWV en Sinne en Kinderwoud starten nu een traject voor herintreders met een verouderd diploma. Zij kunnen een opleiding van drie maanden volgen en tegelijk aan de slag bij een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of peuteropvang. Na afronding zijn de deelnemers in het bezit van een mbo4-certificaat pedagogiek (0-13 jaar). De eerste startdatum is 10 mei. HR-adviseur Marije Tolsma van Sinne spreekt van een waardevol traject, om ,,mensen relatief snel weer een positie binnen de kinderopvang te kunnen bieden’’.

Volgens het UWV lag het aantal WW-uitkeringen voor mensen met een zorgberoep eind vorig jaar bijna een kwart lager dan een jaar eerder. Maar het aantal vacatures nam wel fors toe, met 45 procent. ,,Door de afname aan beschikbaar personeel en het toenemend aantal openstaande vacatures, zijn de tekorten in de zorg alleen maar groter geworden. In Friesland geldt vooral voor artsen, (gespecialiseerd) verpleegkundigen, verzorgende ig en psychologen dat er veel meer vacatures zijn dan werkzoekenden’’, schetst de instantie.

UWV verstrekte vorige maand 7.331 werkloosheidsuitkeringen in Friesland, een daling van bijna driehonderd ten opzichte van januari. Door het schrappen van de coronamaatregelen ontstond er bijvoorbeeld meer werk in de horeca en cultuursector en dat droeg bij aan de daling van de WW.

Personeel vinden lastig
Voor werkgevers wordt het steeds lastiger om personeel te vinden. Dit biedt volgens arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV kansen voor Nederlanders die al lange tijd op zoek zijn naar werk. Door de krapte op de arbeidsmarkt zullen werkgevers minder streng kijken naar de benodigde diploma’s en vaardigheden, waardoor zij mogelijk sneller worden aangenomen.

Leeftijd lijkt er eveneens minder toe te doen. Dat constateert ook Maria Bruining, directeur van Oudvit, een uitzendbureau voor senioren in Drachten. ,,Toen ik twintig jaar geleden begon en met bedrijven belde, moest ik echt uitleggen waarom oudere werknemers een meerwaarde kunnen zijn. Dat hoeft nu niet meer’’, merkt Bruining. Ook zij heeft het razend druk. ,,Maar dat is een inkopper, natuurlijk. In bijna alle sectoren is het drukker en overal is vraag naar.’’

En voor de Friezen onder ons, vanaf minuut 43 een interview in het Fries: 😉
Ga naar Omroep Fryslan

Deel dit nieuwsbericht