Rianne Vons (Directeur/bestuurder Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen)  wint ‘Vrouw in de media award Zeeland’

Rianne wint deze award vanwege haar actieve betrokkenheid én de publiciteit die zij heeft weten te genereren met het mooie, maatschappelijke initiatief ‘gratis kinderopvang’ in Zeeuws-Vlaanderen!
Wel verdiend!! ✨🥂
Lees het hele bericht

Omroep Zeeland bericht vandaag over de proef/pilot die op 1 maart begint in Ede – Omroep Zeeland: (1 februari):

‘Zeeuws-Vlaanderen heeft primeur: proef met gratis kinderopvang van start’

De proef met gratis kinderopvang begint op 1 maart in Eede. Daarna volgen proeven in Heikant en één in een grensdorp in Terneuzen. Het is een langgekoesterde wens van alle betrokken organisaties in de regio.
Zeeuws-Vlaanderen start proef met gratis opvang in Eede
Zeeuws-Vlaanderen wordt proefregio worden voor gratis kinderopvang © ANP
In december stuurden die partijen samen een brief naar het nieuwe kabinet met als strekking dat Zeeuws-Vlaanderen kan dienen als proeflocatie voor gratis opvang voor de rest van Nederland.

‘Den Haag niet snel genoeg’

Maar de uitvoering van de plannen in het coalitieakkoord gaat voor de regio niet snel genoeg. “In Den Haag willen ze langzaam toewerken naar 95 procent gratis kinderopvang, maar dat duurt nog zo lang. Wij gaan daarom op kleine schaal al aan de slag en dan zien we vanzelf de effecten”, aldus Rianne Vons van stichting Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen.
Met ‘wij’ doelt Vons op haar eigen stichting, de Zeeuws-Vlaamse gemeenten en de basisscholen. Die partijen experimenteren al langer met goedkopere kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen. Nu begint er dus op 1 maart in Eede op het kinderdagverblijf een proef. Daarna volgt Terneuzen en Heikant (gemeente Hulst) op 1 april. In Heikant doet ook de buitenschoolse opvang mee.

‘Belangrijk voor de ontwikkeling’

Tijdens de proefperiode kunnen zowel werkende als niet-werkende ouders hun kinderen twee dagen gratis naar het kinderdagverblijf brengen en in Heikant ook gratis twee middagen naar de buitenschoolse opvang.
De samenwerking met het onderwijs die al bestond, wordt in de proef met gratis opvang voortgezet.
Volgens Vons is het ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. “Zeker voor de kinderen van niet-werkende ouders, want die vallen al zo vaak buiten de boot door de omstandigheden waarin hun ouders zitten.”
Kinderopvang in Hulst
Kinderopvang in Hulst © Omroep Zeeland
Met gratis kinderopvang gaat Zeeuws-Vlaanderen verder de strijd aan met België. Daar is de kinderopvang al heel lang gratis en dat zorgt ervoor dat iedere dag een groep van zo’n 1.300 kinderen de grens over gaat om in België naar de opvang en school te gaan.

Stroom naar België

Vons vertelde daar eerder over. “Die kinderen willen we graag in het Nederlandse onderwijsbestel houden. De stroom naar België willen we voorgoed keren. Initiatieven als deze helpen daar zeker bij. “
Met de bedoeling om de gratis opvang te intensiveren is het verschil tussen België en Zeeuws-Vlaanderen volgens Vons op termijn helemaal verdwenen. De proef in Eede begint 1 maart en loopt tot 31 december 2023.
Deel dit nieuwsbericht