Brexit en de gevolgen voor kinderopvangtoeslag

Onderstaande informatie is relevant voor kinderopvangorganisaties die Britse ouders in haar klantenkring hebben.

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Deze uittreding (Brexit) heeft gevolgen voor de meeste Britten en hun familieleden die in Nederland willen blijven wonen. Zowel een deal als een no deal hebben gevolgen voor het verblijfsrecht.

Deal

In geval van een deal, kan je na de Brexit gewoon in Nederland blijven wonen, werken en studeren indien je nu al rechtmatig in Nederland verblijft. In eerste instantie verandert er niets en blijf jein de transitieperiode van 29 maart 2019 tot 31 december 2020 dezelfde rechten hebben als nu. Na 31 december 2020 heb je een verblijfsdocument nodig om hier te kunnen wonen, werken en studeren. Daarom word je verspreid over de transitieperiode (van 29 maart 2019 tot 31 december 2020) door de IND uitgenodigd om een verblijfsdocument aan te vragen. Na 5 jaar rechtmatig verblijf in Nederland kan een permanent verblijfsrecht worden aangevraagd op dezelfde manier als EU-burgers dat kunnen.

No-deal

In geval van een no-deal Brexit mogen Britse burgers die op 29 maart 2019 rechtmatig in Nederland verblijven in Nederland blijven, zo heeft het kabinet op 7 januari 2019 per Kamerbrief bekend gemaakt. Bij een no-deal geldt een nationale overgangsperiode van 29 maart 2019 tot 1 juli 2020. Tijdens de overgangsperiode behoud je rechten voor verblijf, werk en studie in Nederland. De IND verstuurt vóór 29 maart 2019 een brief. Deze brief bevat een tijdelijke verblijfsvergunning. Hiervoor hoef je verder niets te doen. Na de overgangsperiode dien je een nieuwe nationale verblijfsvergunning aan te vragen. Je krijgt een verblijfsvergunning als je voldoet aan dezelfde verblijfsvoorwaarden die gelden voor EU-burgers. Met deze verblijfsvergunning heb je ook het recht om te werken en te studeren in Nederland. Britse burgers ontvangen verspreid over de transitieperiode, voor 1 april 2020 een uitnodigingsbrief om deze nationale verblijfsvergunning aan te vragen. Indien je al in het bezit van een verblijfsdocument EU duurzaam verblijf, dan is een aanvraag niet nodig. De IND wisselt in dat geval het verblijfsdocument gratis om voor een nieuw soort verblijfsvergunning.

Kinderopvangtoeslag

Beide gevallen hebben, voor zover nu bekend is, geen gevolgen voor de kinderopvangtoeslag. Voorwaarde voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag is o.a. het in bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.

 

Meer informatie

Op de website van de Rijksoverheid  en de website van de IND  staat meer informatie over het onderhandelingsproces en tussentijdse akkoorden. Op de site van de IND kun je ook de brief lezen die de IND heeft verzonden naar Britten en hun familieleden die in Nederland wonen over het verblijfsrecht na Brexit bij een no-deal.

Deel dit nieuwsbericht