Het kabinet gaat zo’n 20.000 gedupeerde ouders van de uitvoering van de kinderopvangtoeslag compenseren. Daar wordt 500 miljoen euro voor gereserveerd. Het kabinet geeft met de regeling in feite toe dat de overheid de uitvoering van de kinderopvangtoeslag van begin af aan verkeerd heeft aangepakt. Ouders worden hiermee gecompenseerd voor de problemen waar zij in kwamen doordat ze (onterecht) kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen en werden aangewezen als ‘fraudeur’.

De stap komt na het rapport van de commissie-Donner, dat op 12 maart werd aangeboden aan de Staatssecretarissen Alexandra van Huffelen (Financiën) en Tamara van Ark (Sociale Zaken). De commissie deed onderzoek naar de kwestie. Op een aantal punten gaat het kabinet verder dan de aanbevelingen van de commissie, laten de staatssecretarissen weten. Die adviseerde 1800 ouders te compenseren die net zo slecht door de Belastingdienst zijn behandeld als de 300 ouders van de zogenoemde CAF 11-zaak. Zij werden onterecht van fraude beschuldigd.

110 miljoen euro gaat naar de kosten voor de uitvoering van de regelingen. 390 miljoen is het geld waar de ouders “altijd recht op hadden”, laat het kabinet weten.

Lees het hele bericht (NOS)

Deel dit nieuwsbericht