‘Voor Werkende Ouders’ (VWO) schrijft een position paper in verband met Kamerdebat op 29 april. Lees de paper’ Onderwijs heeft een maatschappelijke rol’.

29 April 2020 staat een notaoverleg over onderwijs in de Coronacrisis op de agenda van de Tweede Kamer. VWO vindt het belangrijk om de stem van werkende ouders hierin te laten horen. Vooral omdat veel scholen voor het halve dagen model hebben gekozen om de schooldeuren weer open te doen. BMK waardeert dit initiatief van VWO waarin gewezen wordt op de grote maatschappelijke rol die het onderwijs heeft maar nu niet invult.

Daarnaast startte VWO een actie: ‘Mijn school verdient een pluim! Hieronder lees je meer over deze actie en hoe je je steun kan betuigen.

De afgelopen week stond in het teken van scholen en kinderopvang die de deuren weer open mogen doen op 11 mei. De vraag was gelijk: Hoe gaan ze dat doen? Sommige scholen kozen ervoor om pas 13 mei weer open te gaan. Minister Slob stak hier gelukkig gelijk een stokje voor. Andere scholen kozen ervoor om de kinderen een halve dag te laten komen. Ook hier sprak minister Arie Slob zich terecht over uit. Er zijn ook scholen die het wel hebben begrepen. Zij gaan hele dagen open vanaf 11 mei. Juist deze scholen willen wij bedanken!

Scholen die kiezen voor de optie om broertjes en zusjes hele dagen te verwelkomen op school hebben hier goed over nagedacht.

Ze stellen het belang van het kind voorop. Ze nemen namelijk de tijd om kinderen te begeleiden na wat we op zijn zachtst gezegd moeilijke tijden kunnen noemen. Kinderen hebben behoefte aan rust en structuur en willen hun klasgenoten en juf weer zien. Deze structuur, rust en sociale ontwikkeling is juist nu van groot belang en doe je niet in 3 uurtjes per dag.

Ze denken aan ouders, als ze broertjes en zusjes op dezelfde dag weer terug verwelkomen. Ouders krijgen iets meer ruimte om weer te werken, zoals Rutte zelf in de persconferentie benoemde. Ook voor hun werkgevers en daarmee de economie van groot belang. Als je kiest voor een halve dagen model, laat je ouders namelijk fungeren als taxicentrale en is enige kans op weer wat werk gedaan te krijgen, haast nihil. Bovendien geldt ook voor ouders dat rust en structuur na de afgelopen weken erg fijn is.

Als laatste argument, waarom deze scholen een pluim verdienen, is misschien wel de belangrijkste. Je creert veel minder contactmomenten op een dag, waarmee het risico op besmetting minder groot is. Iets waar ook leerkrachten in het basisonderwijs waarderen. Dus ook hebben deze scholen gedacht aan hun personeel!

#scholenbedankt

We willen onze waardering uitspreken voor die scholen die dus meedenken met hun leerlingen, personeel, ouders en de maatschappij. Dat doen we door de #scholenbedankt te gebruiken en door ouders te vragen de naam van hun school aan ons door te geven. Wij gaan de scholen dan in het zonnetje zetten. Dus houdt jouw school rekening met broertjes/ zusjes, leerkrachten, ouders en de maatschappij? Laat het ons dan weten op social media, gebruik hiervoor #scholenbedankt of stuur ons een mail.

https://bvfamilie.nl/scholen-bedankt/

 

Deel dit nieuwsbericht