Opinie AD – Vandaag 19 september, presenteert het demissionaire kabinet-Rutte de begroting voor het komende jaar. Zeven organisaties in de kinderopvang vragen het kabinet om geld dat voor 2025 klaarligt, komend jaar al in te zetten.

“Je kunt op dit moment geen krant openslaan of de tv aanzetten of je hoort een politicus praten over bestaanszekerheid. Na vandaag (Prinsjesdag) zal dit geluid alleen maar toenemen.

Afgelopen week bleek uit een groot onderzoek van EenVandaag en Ouders van Nu dat veel gezinnen moeite hebben met het betalen van de kinderopvangrekening. De kinderopvang is op dit moment gewoon te duur. Niet omdat wij dat zo graag willen, maar omdat het uurtarief dat de overheid nu vergoedt te laag is en de werkelijke kosten in de kinderopvang niet dekt. We horen ouders hier al jaren over. Ze betalen bovenop de vergoeding van de overheid de rest van de kosten voor de volle 100 procent zelf. Een ontwikkeling die in deze tijd van dure boodschappen en hoge energiekosten gewoon niet vol te houden is.

Lage en middeninkomens kunnen op deze manier dat fijne plekje in de opvang voor hun kind(eren) simpelweg niet meer betalen. Het geld bij de overheid is ook niet eindeloos, maar kan wel sneller en beter worden ingezet. Op dit moment ligt bij het ministerie van Financiën voor 2025 een bedrag van 480 miljoen euro op de plank, bedoeld om de opvang goedkoper te maken nu het plan van bijna-gratis kinderopvang werd uitgesteld. Daar hangt dus al het kaartje ‘betaalbare kinderopvang’ aan. Maar dus niet voor volgend jaar, pas voor het jaar daarna. En dat is het probleem, want ouders hebben het nu nodig. Dat geld moet al in 2024 worden ingezet. Kinderopvang is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en voor ouders die een baan hebben. Zij moeten aan het werk kunnen blijven, maar door de stijgende kosten komen steeds meer ouders voor de keuze te staan: wel of geen kinderopvang? Politici kunnen deze week de keuzestress aanpakken door gezinnen nu te helpen in plaats van in 2025. Dat helpt ouders direct in hun bestaanszekerheid. Door die 480 miljoen euro volgend jaar in te zetten help je de lage en middeninkomens.

Een groep die juist nu verhoudingsgewijs veel meer eigen bijdrage moet betalen, omdat de overheid een te lage toeslag berekent. Met deze 480 miljoen kun je dus het verschil maken in het leven van gezinnen. Dat levert een gezin met een laag of middeninkomen met twee kinderen die allebei twee dagen per week naar de opvang gaan, bijna 1000 euro per jaar op onderaan de streep.

De kinderopvang is cruciaal om onze economie op gang te houden. Help al die gezinnen in Nederland die iedere keer moeite hebben met de rekeningen en hopen dat de maand deze keer wel een paar dagen korter duurt. Zij willen een betaalbare plek in de kinderopvang waar hun kind zich fijn voelt en zich kan ontwikkelen.

Voeg de daad bij het woord, politici van Nederland. Help gezinnen nu uit de brand, maak de kinderopvang goedkoper.”

Brancheorganisaties kinderopvang en gastouderopvang: BK, BMK, BVOK en Nysa; oudervertegenwoordiging: BOinK en VWO & beroepsvereniging: PPINK. 

Dit opinieartikel verscheen vandaag in het AD. Hier kun je het artikel op de website van het AD lezen.

Deel dit nieuwsbericht