Animatie Window of tolerance in diverse talen om met vluchtelingen te praten over stress
Over de animatie
Deze animatie legt uit wat de impact van stress kan zijn op een kind. Wat langdurige stress kan doen met de ontwikkeling van de hersenen. En hoe professionals of de ouders de kinderen kunnen helpen bij het omgaan met deze stress. Het is een fijn hulpmiddel bij gesprekken met ouders en kinderen. De animatie is er in verschillende talen.

Als kinderen gesteund worden door een volwassene die ze vertrouwen, kunnen kinderen best veel aan, ook heftige stressmomenten. In de psychologie wordt de zone waarbinnen iemand stress goed aan kan de ‘window of tolerance’ genoemd. Zolang de stress binnen dit raam blijft, is er niets aan de hand en functioneert iemand goed. Loopt de stress te hoog op of duurt het te lang, dan schiet de stress buiten het raam. Bij kinderen gebeurt dat makkelijker als er geen volwassene is die ze kalmeert.

De kinderen die nu vanuit Oekraïne (maar ook vanuit Rusland) naar Nederland komen, hebben in korte tijd veel nare dingen meegemaakt. Zo’n ervaring kan zo ingrijpend zijn en zo’n overweldigend gevoel van angst, hulpeloosheid en doodsangst veroorzaken, dat het kind getraumatiseerd raakt. Hevige of langdurige stress kan – zeker als het op jonge leeftijd speelt – het hele stresssysteem ontregelen. De animatie over de window of tolerance kan helpen om te praten over stress en wat je kan doen. De Nederlandstalige animatie is ontwikkeld door Augeo Foundation en Stichting Kinderpostzegels.

Beschikbare talen
De animatie is beschikbaar in de talen: Nederlands, Engels, Oekraïens, Roemeens, Russisch en Pools.

Alle animaties bij elkaar

Tips voor ouders
Bij het bekijken van de animatie Window of tolerance is een document met tips voor ouders/verzorgers opgesteld hoe je je kind kunt helpen zich veiliger te voelen en om te gaan met gevoelens van hevige stress.

Dit document is beschikbaar in alle talen van de animatie.

 

Gratis online cursussen: Steun bieden aan vluchtelingenkinderen en -jongeren
Wil jij meer leren over hoe je steun kan bieden aan vluchtelingenkinderen? Zowel voor de kinderopvang, het primair en het voorgezet onderwijs heeft Augeo een gratis online cursus.

Steun van betrouwbare volwassenen is cruciaal voor het herstel van kinderen met stressklachten. Leerkrachten of pedagogisch medewerkers kunnen dit zijn, zij kunnen steun bieden en het gevoel van veiligheid van kinderen vergroten. Hiervoor kunnen ze vaardigheden inzetten die zij al benutten in de klas. In de cursus leren leerkrachten over stress bij kinderen en hoe zij daarmee om kunnen gaan zodat kinderen weer kunnen leren en zich veilig voelen. Docenten leren over stress bij jongeren en hoe zij de veerkracht kunnen bevorderen en zo bijdragen aan hun herstel.

 

Expeditie Veerkracht
Expeditie Veerkracht is een initiatief van Stichting Kinderpostzegels en Augeo Foundation, speciaal voor basisscholen en bso’s. Expeditie Veerkracht gaat over het effect van stress op kinderen en de belangrijke rol die de school en bso heeft in het versterken van veerkracht bij kinderen. Er zijn vier korte, online modules over veerkracht bij kinderen met informatie en praktische oefeningen die je meteen kan doen op de groep

Overzicht van de meeste materialen en gratis cursussen

Deel dit nieuwsbericht