Trouw: ‘Belastingdienst zegt sorry. Maar de ouders willen antwoord’

Trouw bericht over de slepende kwestie tussen de Belastingdienst en benadeelde ouders. In 2014 zette de Belastingdienst naar aanleiding van signalen over fraude bij een gastgezin, bij 235 ouders de kinderopvangtoeslag plotseling stop. De ouders moesten zelf aantonen dat zij wel recht hadden op een toeslag, maar de Belastingdienst vertelde niet welke gegevens ze daarvoor moesten overleggen. Daarnaast moesten betrokken ouders soms tienduizenden euro’s aan ontvangen toeslagen terugbetalen. Vorige maand stelde de Raad van State een alleenstaande moeder in het gelijk in haar conflict met de fiscus en ook de Nationale Ombudsman schreef al een vernietigend rapport over de kwestie.

De Belastingdienst wil van zijn fouten leren en praat daarom met de ouders van wie de kinderopvangtoeslag ten onrechte is stopgezet. Om hen hun verhaal te laten doen.

Nu, na bijna vijf jaar, zijn de meeste zaken afgerond – vaak omdat ouders het erbij lieten zitten nadat de Belastingdienst jarenlang niet inging op hun bezwaren en alles bleef afwijzen. De fiscus ziet geen aanleiding die zaken alsnog opnieuw te beoordelen en wil alleen ouders tegemoetkomen die na vijf jaar nog altijd procederen. Dat zijn er dertien, de anderen 222 kunnen volgens de dienst nergens meer aanspraak op maken. De ouders met wie de Belastingdienst in gesprek ging zijn teleurgesteld.

Deel dit nieuwsbericht