Oproep BMK: focus niet alleen op de kinderopvang!

De BMK maakt zich zorgen over de afnemende vaccinatiegraad en de gevolgen die dat heeft voor kinderen op kinderdagverblijven. Wij vinden dat ouders het recht hebben te weten wat de vaccinatiegraad is op een betreffende locatie, zodat zij dit kunnen meenemen bij het bepalen van hun keuze voor een organisatie en locatie. Wij vinden dat de politiek duidelijkheid moet bieden in deze discussie. En ook dat de politiek niet alleen moet focussen op de kinderopvang. We moeten niet onderschatten dat, wanneer de vaccinatiegraad minder dan 95 %* is, kinderen dan in het algemeen een risico lopen, dus ook tijdens  andere, dagelijkse activiteiten.

Initiatiefwetsvoorstel verplichte vaccinatie voor kinderopvang
Najaar 2018 diende Tweede Kamerlid Rens Raemakers een initiatiefwetsvoorstel in om kinderopvangcentra de keus te laten of ze kinderen weigeren die niet deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma. De BMK gaat veiligheid en zeer aan het hart en voorzag Rens Raemakers van actuele informatie en advies voor dit wetsvoorstel. Rechtsfilosoof Roland Pierik op maandag 15 april in de Volkskrant: “Zodra de vaccinatiegraad in Nederland onder de 90 procent dreigt te zakken, moet de overheid ouders die gebruik willen maken van de kinderopvang verplichten hun kind(eren) te vaccineren. “Hij spreekt van een „proportionele” ingreep. „Als ouders het echt niet willen, kunnen ze nog wel kiezen om het niet te doen. Ten koste van iets anders, namelijk geen gebruik meer kunnen maken van de diensten van de kinderopvang”, aldus Pierik.

Politieke roep om vergaande maatregelen
In politiek Den Haag klinkt inmiddels de roep om vergaande maatregelen tegen ouders die hun kinderen niet inenten, maar volgens Staatssecretaris Blokhuis (Nieuwsuur, 15 april) is er geen reden voor paniek. “Er is een stabilisatie in de daling van het aantal vaccinaties, dus ik wil echt eerst nog proberen mensen te overtuigen.” Sinds een maand is er een door de staatssecretaris ingestelde ‘vaccinatie-alliantie’. Met dat samenwerkingsverband wil Blokhuis de bereidheid van mensen om zich te laten vaccineren verhogen. “Experts voorzien ouders van goede en betrouwbare informatie en bestrijden met kracht de onzin.”

* De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) streeft naar een vaccinatiegraad van 95% voor de eerste en tweede mazelenvaccinatie. Deze norm is nodig om eliminatie van mazelen te bereiken. In Nederland wordt deze norm nu niet meer gehaald.

Deel dit nieuwsbericht