De PvdA en GroenLinks lanceren vandaag een ‘Noodplan Kinderopvang’ tijdens het debat over de Rijksbegroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang reageert enthousiast op de  concrete en haalbare voorstellen die  werken in de kinderopvang aantrekkelijker maken en de betaalbaarheid en toegankelijkheid voor kinderen en hun ouders verbeteren. “De voorstellen zijn goed nieuws voor kinderen, hun ouders en pedagogisch professionals”, reageert Loes Ypma (voorzitter Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang).

Door samen te spelen met andere kinderen, stimuleert kinderopvang de taal- en sociale ontwikkeling van kinderen. Voor ouders is het voorwaardelijk om te kúnnen werken. Minister Van Gennip van SZW zei hierover op 16 november tijdens het Commissiedebat: “Kinderopvang is de draaischijf voor de economie”.

De kosten voor ouders lopen echter op, omdat het vergoedingstarief vanuit de overheid achterloopt. Daarnaast is een loonsverhoging wenselijk om de sector aantrekkelijk te houden om in te werken. Maar wie gaat dat betalen? De ouders of de overheid? “Wij hebben vanuit de kinderopvangsector toegezegd een tariefverhoging (van het fiscaal maximum uurtarief) aan kinderopvangorganisaties, vanuit de overheid, één-op-één terecht te laten komen in een salarisverhoging van onze medewerkers. Zo blijft kinderopvang betaalbaar voor ouders én een aantrekkelijke sector om in te werken voor pedagogisch professionals. Wij steunen de voorstellen van harte!” aldus Ypma.

“De salarissen kunnen met het noodplan 5% extra omhoog. Er wordt op dit moment nog aan de Cao tafel onderhandeld over de nieuwe Cao kinderopvang, maar als daar een 10% loonsverhoging voor twee jaar uitkomt, kan met dit voorstel het loon stijgen met 15%. Dat is echt substantieel en precies wat de sector kinderopvang nu nodig heeft!”, besluit Ypma.

Download het persbericht

Deel dit nieuwsbericht