Hoe stimuleert de buitenruimte de ontwikkeling van kinderen?

Het ene kinderdagverblijf/school heeft een stenen speeltuin of een kleine binnenplaats, het andere heeft een groene tuin en grenst aan een bos. In hoeverre wordt de ontwikkeling van kinderen door deze buitenruimte beïnvloed? En, wat kun je als professional doen om deze ontwikkelkansen te benutten?

Datum: 5 april 2024, 09:00 tot 13:00 uur inclusief lunch

Doel van dit seminar
In het seminar willen we eerst vanuit de wetenschap bespreken op welke manier de buitenruimte functioneert als pedagoog. Welke ontwikkeling van kinderen wordt beïnvloed en hoe kun je de rol van de buitenruimte zo goed mogelijk benutten? Vervolgens willen we met behulp van een praktijkvoorbeeld uit Engeland, de omgeving van Londen, kijken naar hoe er daar wordt omgegaan met de buitenruimte, hoe deze is ingericht en welke adviezen we daaruit zouden kunnen afleiden. Als laatste doen we inspiratie op bij enkele locaties in Nederland door middel van een panelgesprek.

Vragen waarop dit seminar een antwoord wil geven:
Hoe richt je de buitenruimte in?
Hoe bevordert de buitenruimte de ontwikkeling van kinderen?
Hoe kun je de buitenruimte benutten in je pedagogische aanpak?

Sprekers

  1. Janneke Hagenaar: onderzoeker bij lectoraat natuur en ontwikkeling van de Hogeschool van Leiden. Janneke werkt mee aan het onderzoek Hoofd, schouders, knie en TAAL. In dit project onderzoeken ze in hoeverre de natuur van belang is voor de taalontwikkeling van kinderen.
  2. Zoë Raven: directeur van Acorn Early Years. Dit is een kinderopvangorganisatie en bosschool met diverse locaties in de omgeving van Londen. Bij deze organisatie zien ze de buitenruimte als derde pedagoog en hebben ze als missie dat alle kinderen in de omgeving buiten ervaringen op kunnen doen.
  3. Panelgesprek met enkele voorbeeld aanpakken uit Nederland, zoals Addy Blokzijl van KomKids, die vertelt over de natuurfiets.

Bestemd voor
Managers en beleidsmedewerkers, pedagogen, onderzoekers werkzaam bij kinderopvang en onderwijsinstellingen.

Praktisch
Datum
: Vrijdagochtend 5 april 09.00 – 13.00 uur (inclusief lunch)
Locatie
: Zalen van Zeven, De Tuinzaal, Bollenhofsestraat 138-A, Utrecht
Voertaal
: deels Engels
Kosten
 € 149,–incl btw.

Programma*
09.00 – 09:00 uur Inloop
09.15 – 10.00 uur Janneke Hagenaar – Het belang van de natuur op de taalontwikkeling
10.00 – 10.45 uur Zoë Raven – Hoe benutten ze bij Acorn Early Years de buitenruimte in hun
pedagogische aanpak en op welke wijze beïnvloedt dat de ontwikkeling van de
kinderen.
10.45 – 11.15 uur pauze
11.15 – 12.00 uur panelgesprek met Nederlandse voorbeelden
12.00 – 12.45 uur lunch

Aanmelden kan via de onderstaande button.

*Programmawijzigingen onder voorbehoud.

Annuleringsvoorwaarden:

Indien u onverhoopt toch niet aan het seminar kunt deelnemen, dan heeft u tot 14 dagen voor aanvangsdatum van het seminar de tijd om deze kosteloos te annuleren. U krijgt dan uw inschrijfkosten geretourneerd. Binnen 14 dagen voor aanvangsdatum van het seminar kunt u zichzelf laten vervangen door iemand anders.

Deel dit nieuwsbericht