Met de openstelling van de BSO per 19 april 2021 zijn alle kinderopvangsoorten weer geopend. De periodes waarover ouders recht hebben op een compensatie tot het maximale uurtarief zijn nu bekend. Ouders moeten wel over die periodes hun facturen normaal hebben doorbetaald. De Rijksoverheid onderscheid drie verschillende groepen:

1. Ouders met kinderopvang toeslag
Net zoals over de sluitingsperiode van vorig jaar, zullen ouders ook voor de periode vanaf 16 december 2020 van de overheid een tegemoetkoming ontvangen voor de eigen bijdrage die zij hebben doorbetaald. Voor de kinderdagopvang en gastouderopvang loopt deze tegemoetkoming tot 8 februari, voor de buitenschoolse opvang loopt de tegemoetkoming door tot 19 april.

De Belastingdienst en de SVB zetten alles in het werk de tegemoetkoming over de sluitingsperiode te berekenen en uit te keren aan de ouders die met kinderopvangtoeslag gebruik maken van kinderopvang. De SVB betaalt de tegemoetkoming begin juni uit aan deze ouders. Ouders hoeven hiervoor geen aanvraag te doen, de tegemoetkoming wordt ambtshalve betaald op basis van gegevens van de Belastingdienst/Toeslagen.

2. Ouders zonder kinderopvangtoeslag
Voor deze ouder gaat de compensatie over 2 perioden:

  1. van 16 maart 2020 tot en met 10 mei 2020 (dagopvang en gastouderopvang) en de periode van 16 maart 2020 tot en met 7 juni 2020 (buitenschoolse opvang)
  2. van 16 december 2020 tot en met 7 februari 2021 (dagopvang en gastouderopvang) en de periode van 16 december 2020 tot en met 18 april 2021 (buitenschoolse opvang).

Ouders zonder kinderopvangtoeslag kunnen compensatie aanvragen via een aanvraagprocedure bij de SVB die waarschijnlijk vanaf medio mei toegankelijk is via de website SVB.

3. Ouders met een subsidie
Gemeenten verzorgen de tegemoetkoming voor ouders die met een gemeentelijke bijdrage gebruik maken van kinderopvang. Meer informatie over de data waarop de tegemoetkoming wordt uitgekeerd en de aanvraagprocedure voor de ouders zonder kinderopvangtoeslag, volgt via de reguliere kanalen, waaronder www.rijksoverheid.nl en de website van de SVB.

Meer informatie over de compensatie zie https://www.svb.nl/nl/kinderopvang/

 

Deel dit nieuwsbericht