PPINK lanceerde samen met de BMK, BK, en BOinK ‘de Kinderopvang TALKshow’ die we maakten voor alle pedagogisch professionals, studenten en iedereen die een carrièreswitch richting de kinderopvang overweegt. In deze talkshow gaan tafelgasten met elkaar in gesprek over de mooie en uitdagende kanten van het vak. En over wat de sector kan doen om het beroep zo aantrekkelijk mogelijk te maken én te houden. De Kinderopvang TALKshow geeft een goed en waarheidsgetrouw beeld van het betekenisvolle werk van de pedagogische professionals in de kinderopvang! Neem een kijkje achter de schermen van de kinderopvang en zie hoe afwisselend, boeiend en waardevol dit werk is.

Kinderopvang is een vak
Een van de gasten aan tafel is Denise Rondeel. Zij won op 16 september 2021 de Verkiezing Pedagogisch Professional van het Jaar. Denise is met deze titel een jaar lang ambassadeur van het vak en strijdt in die rol voor meer erkenning. Kinderopvang is een vak en draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Juist dat is volgens Denise wat het werken in de kinderopvang zo mooi en aantrekkelijk maakt. Denise: “Je bent heel belangrijk in een stukje levensweg van een kind, daar leg je de basis. En ik denk dat we daar juist de focus op moeten leggen, en niet op alle dingen die ‘moeten’.”

De kinderopvang als mini-samenleving
Het is heel belangrijk voor kinderen dat de kinderopvang een afspiegeling is van de maatschappij waarin ze opgroeien. Wie er op de groep staat en welke kinderen er in de groep zitten, telt. De kinderopvang is een mini-samenleving waar je met diversiteit in de meest brede zin te maken hebt. In de TALKshow benoemt Tineke Onink-Emde (bestuurder Kinderopvang Morgen en BMK-lid) dit en wordt het onderwerp verder uitgediept. Wat kan bijvoorbeeld de opleiding betekenen om diversiteit te bevorderen en de kinderopvangbranche voor iedereen zo aantrekkelijk mogelijk te maken? MBO-directeur Bert Veuger breekt een lans voor mannen in de kinderopvang: “Gun jezelf als organisaties meer mannen in de kinderopvang, maar gun ook de kinderen dat met name. Ook kleine kinderen hebben mannen nodig om op te groeien, als rolmodellen en voorbeelden”.

Aan tafel
Naast Denise Rondeel, Tineke Onink-Emde  en Bert Veuger zitten aan tafel: Kirsten Nøhr (pedagoog en docent, over kinderopvang in Denemarken), Inge Verhagen (pedagogisch professional, over inclusieve kinderopvang), Ivo Hougardy (clustermanager Montris, over mannen in de kinderopvang), Selma Özkan (directeur kindercentrum ‘t Nestje), Ilse Raasing (directeur Kinderopvang Waterland) en Floor de Jong (ouder met een kind in de opvang en beleidsmedewerker BOinK).

Bekijk de eerste aflevering: ‘Pedagogisch professional aan zet!’

Meer weten over dit betekenisvolle werk?
Ga naar: https://www.kinderopvang-werkt.nl/werkzoekenden
En naar: https://kinderopvangdankzijjou.nl/

Wel nieuwsgierig, maar weinig tijd? Bekijk de trailer :

Deel dit nieuwsbericht