Vanaf 1 januari 2025 komt er één tool voor het Veiligheids- en gezondheidsbeleid en één tool voor het Arbobeleid.

Elk werkveld kampt met haar eigen uitdagingen ten aanzien van de veiligheid en gezondheid van de kinderen én de medewerkers. VeiligheidNL en Kinderopvang-werkt! hebben daarom besloten dat zij ieder vanuit hun eigen expertise hun gebruikers willen ondersteunen bij het ontwikkelen en actueel houden van hun beleid. Dit betekent dat VeiligheidNL zich volledig op het Veiligheids- en gezondheidsbeleid voor de kinderopvang gaat richten. En Kinderopvang-werkt! biedt een specifieke RI&E tool voor het Arbobeleid aan.

Veiligheids- & gezondheidsbeleid voor kinderen

Sinds afgelopen jaar werkt VeiligheidNL achter de schermen hard aan het ontwikkelen van een geheel nieuwe Risicomonitor. In samenwerking met diverse kinderopvangorganisaties en de inspectie ontwikkelen we een tool die helpt bij het opstellen van een V&G-beleid voor kinderen, maar vooral ook bij het continu en samen met medewerkers actualiseren en naleven ervan. Iets waar elke kinderopvangorganisatie toe verplicht is vanuit de wet IKK.

De nieuwe Risicomonitor helpt kinderopvangorganisaties om:

  • Het beleid samen met medewerkers actueel te houden
  • Samen de grote en kleine risico’s te bepalen
  • Een uniform beleid te voeren over alle locaties van de organisatie
  • Overzicht te houden over de voortgang van V&G-activiteiten op alle locaties
  • Op organisatieniveau zoveel mogelijk activiteiten (op maat) klaar te zetten voor, zodat de medewerkers op locatie direct aan de slag kunnen.

Ben je geen kinderopvangorganisatie, maar wel werkzaam in de branche Sociaal Werk of Jeugdzorg? Ook dan kun je de Risicomonitor (blijven) gebruiken.

RI&E en arbobeleid

Vanaf januari 2025 bieden Jeugdzorg Werkt!, Sociaal Werk werkt! en Kinderopvang werkt! een vernieuwde RI&E tool aan, die de basis vormt voor arbobeleid. FCB is nog volop bezig met de ontwikkeling van de nieuwe Arbo-tool en kan jouw hulp daarbij goed gebruiken. Wil jij hierover meedenken? Meld je dan aan  voor de zomerpilot. Als beloning mag je in 2025 een jaar lang gratis gebruik maken van de nieuwe RI&E tool voor Arbo!

Lees meer over de pilot en meld je direct aan bij Kinderopvang werkt!Jeugdzorg werkt! of Sociaal Werk werkt!.

Blijf op de hoogte
De komende maanden informeren wij alle Risicomonitor gebruikers over wat de ontwikkelingen voor hen betekenen. Zowel gebruikers van het domein medewerkers als van het domein medewerkers en kinderen . In september ontvang je van Sociaal Werk werkt! / Jeugdzorg werkt! / Kinderopvang werkt! informatie over de nieuwe RI&E tool voor Arbo. Op de hoogte blijven? Laat je gegevens achter bij Kinderopvang werkt! zodat ze jou direct kunnen informeren.

Wil jij meedenken over de inrichting van deze nieuwe RI&E en Arbo tool?

Meld je dan aan voor de zomerpilot en help mee om een gebruiksvriendelijk RI&E-instrument te lanceren!
De pilot loopt van 15 juni tot 15 augustus en houdt in dat je ongeveer 2x 3 uur beschikbaar bent om de nieuwe omgeving te testen en een korte enquête hierover invult.
Als beloning mag je in 2025 een jaar lang gratis gebruik maken van  de nieuwe RI&E tool voor Arbo.
(Deze oproep wordt gedaan door het FCB)

Lees hier meer 

Bron: veiligheid.nl  

Deel dit nieuwsbericht