EenVandaag over het personeelstekort en de oplossingen

Demografische spagaat
In alle maatschappelijke sectoren zoals de zorg en het onderwijs, is een groot tekort aan personeel (zie ook het SER advies, mei 2022) als gevolg van de groeiende vergrijzing. Dit veroorzaakt een demografische spagaat die alleen maar erger wordt als we nu niet ingrijpen. Willen we in Nederland onze economie op peil houden, dan moeten we juist ínvesteren in meer medewerkers in de kinderopvang en in oplossingen denken. Want iedere pedagogisch medewerker maakt het mogelijk dat 7 ouders gaan werken. Zo voorkomen we dat we in 2030 een vastgelopen economie hebben. Wij moeten er nu voor zorgen dat ouders die heel graag willen werken, kunnen rekenen op altijd beschikbare en betrouwbare, gratis kinderopvang. Uit veel onderzoek blijkt dat ouders juist meer gaan werken als kinderopvang heel betaalbaar is.

Kinderopvang is een voorwaarde!
Kinderopvang is een voorwaarde om de krapte in andere sectoren op te lossen. En de enige manier om uit onze demografische spagaat te komen is nu grondig investeren in meer handjes voor de kinderopvang. Want kinderopvang is de oplossing om werkend Nederland draaiende te houden.

Hoe kunnen we dit doen?

Bekijk de korte video EenVandaag met Loes Ypma (voorzitter BMK) over de oplossingen voor het personeelstekort: (scroll naar beneden)

  • De vijver vergroten
    Hierdoor trekken we meer mensen aan om in de kinderopvang te werken;
  • Minder regels
    Bijvoorbeeld  medewerkers die zelf mogen bepalen wanneer ze met pauze gaan, hierdoor wordt het makkelijker medewerkers in te plannen;
  • Ruimte voor creatieve oplossingen
    Bijvoorbeeld in samenwerking met het onderwijs, dan zien de kinderen ‘s ochtends vertrouwde gezichten in de klas en na school op de bso.

Deel dit nieuwsbericht