Financieel Dagblad, 4 april 2022: ‘Private equity in de luiers’

(…) De websites van de organisaties zien er gelikt uit, met jaarverslagen die meer doen denken aan een beursgenoteerde onderneming dan aan een crèche. Geen wonder, gezien de eigenaren. Zo’n 15% van de kinderopvang is in handen van investeerders. Private equityfondsen Bencis en Waterland zitten vuistdiep in de luiers, flesjes en babybedjes.

(…) GroenLinks, PvdA en SP voorzien een probleem en werken aan een initatiefwet om winstuitkeringen in de sector onmogelijk te maken. ‘We zouden het toch ook weerzinwekkend vinden als scholen winst zouden maken en die weg zouden sluizen naar de Kaaimaneilanden?’ vraagt Loes Ypma, voorzitter van de branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, zich terecht af.

Het is de vraag of zo’n wet het probleem oplost. Partou, de grootste keten met 650 locaties, meldt in zijn jaarverslag trots geen interim-dividenden uit te keren aan de aandeelhouders. No shit Sherlock, dat doen private-equityfondsen vrijwel nooit. Die pompen bedrijven achter de schermen vol met schulden, optimaliseren de prijzen en bedrijfsprocessen en cashen pas later, bij de verkoop.

Lees het volledige artikel

 

Deel dit nieuwsbericht