Protocol kinderopvang & COVID-19 (versie 28 januari) geeft veel informatie aan gastouders over quarantaine- en isolatieregels.

Lees ons bericht van 28 januari en download het protocol.

Quarantaine- en isolatieregels voor gastouderopvang

Gastouder vangt op in eigen woning 

De gastouder heeft een huisgenoot van 4 jaar of ouder met klachten die passen bij corona.

 • De huisgenoot doet een (zelf)test. Tot de uitslag van de (zelf)test vindt er geen opvang plaats.
  • Is de testuitslag negatief? Dan kan de opvang weer plaatsvinden
  • Is de testuitslag positief? Dan kan er geen opvang plaatsvinden totdat de besmette persoon uit isolatie is.
  • Voor eigen kinderen van 0-4 jaar met verkoudsheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en/of keelpijn) of die af en toe hoesten geldt een uitzondering; ook als zij niet getest zijn, kan de opvang plaatsvinden. Tenzij zij een nauw contact zijn van iemand die positief is getest op corona. Dan moeten ook kinderen van 0-4 jaar (zelf)testen bij bovengenoemde klachten. Tot de uitslag van de (zelf)test vindt er geen opvang plaats. Is de testuitslag negatief? Dan kan de opvang weer plaatsvinden

De gastouder of een huisgenoot van de gastouder heeft een positieve testuitslag.

 • De gastouder of huisgenoot gaat in quarantaine of in strikte zelfisolatie. Er kan dan geen opvang plaatsvinden. De positief geteste persoon gaat ten minste 7 dagen in isolatie en de klachten moeten daarna ten minste 24 uur helemaal weg zijn. Daarna kan er weer opvang plaatsvinden mits er geen andere persoon in het huishouden positief is.

NB: let in het geval van een positieve huisgenoot ook op de quarantaineadviezen van de overige huisgenoten. Ook als de positieve huisgenoot uit isolatie is kan er nog een quarantaineadvies gelden voor de gastouder of overige huisgenoten.

De gastouder heeft een huisgenoot met een quarantaineadvies, bijvoorbeeld omdat de huisgenoot een nauw contact is van iemand die positief is getest op corona.

 • Als de huisgenoot in quarantaine tijdens de opvang in een aparte ruimte verblijft én geen contact heeft met ouders en/of andere kinderen die worden opgevangen door de gastouder kan de opvang plaatsvinden
 • Als de huisgenoot in quarantaine tijdens de opvang niet in een aparte ruimte kan verblijven en/of wel contact heeft met ouders en/of andere kinderen die worden opgevangen door de gastouder kan de opvang niet plaatsvinden.

De gastouder heeft een quarantaineadvies, bijvoorbeeld omdat de gastouder een nauw contact is van iemand die positief is getest op corona

Als de gastouder zelf een quarantaineadvies heeft, bijvoorbeeld omdat zij een nauw contact is van iemand die positief is getest op corona, kan er opvang plaatsvinden onder aanvullende voorwaarden omdat de gastouder mogelijk een essentiële functie heeft. De gastouder en het gastouderbureau maken samen afspraken welke voorzorgsmaatregelen nodig zijn in hun specifieke situatie. Aan welke voorwaarden gastouder en gastouderbureau moeten voldoen en voor het maken van deze afspraken is meer informatie beschikbaar op deze pagina van de Rijksoverheid.

Zie hiervoor de Handreiking bij essentiële bedrijfsprocessen.

Gastouder bij de vraagouder thuis: 

De vraagouder of huisgenoot van 4 jaar of ouder van de vraagouder heeft klachten die passen bij corona

 • De vraagouder/huisgenoot doet een (zelf)test. Tot de uitslag van de (zelf)test vindt er geen opvang plaats.
  • Is de testuitslag negatief? Dan kan de opvang weer plaatsvinden
  • Is de testuitslag positief? Dan kan er geen opvang plaatsvinden totdat de besmette persoon uit isolatie is.
  • Voor kinderen van 0-4 jaar met verkoudsheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en/of keelpijn) of die af en toe hoesten geldt een uitzondering; ook als zij niet getest zijn, kan de opvang plaatsvinden. Tenzij zij een nauw contact zijn van iemand die positief is getest op corona. Dan moeten ook kinderen van 0-4 jaar (zelf)testen bij bovengenoemde klachten. Tot de uitslag van de (zelf)test vindt er geen opvang plaats. Is de testuitslag negatief? Dan kan de opvang weer plaatsvinden

De vraagouder of een huisgenoot van de vraagouder heeft een positieve testuitslag.

 • Indien de vraagouder of een huisgenoot van de vraagouder positief test op corona gaat de vraagouder en/of huisgenoot in isolatie. Er kan dan geen opvang plaatsvinden. De positief geteste persoon gaat ten minste 7 dagen in isolatie en de klachten moeten daarna ten minste 24 uur helemaal weg zijn. Daarna kan er weer opvang plaatsvinden mits er geen andere persoon in het huishouden positief is.

NB: let in het geval van een positieve vraagouder ook op de quarantaineadviezen van de huisgenoten van de vraagouder. Ook als de positieve persoon uit isolatie is kan er nog een quarantaineadvies gelden voor de overige huisgenoten.

De vraagouder of een huisgenoot van de vraagouder heeft een quarantaineadvies, bijvoorbeeld omdat de vraagouder/huisgenoot een nauw contact is van iemand die positief is getest op corona.

 • Als de vraagouder/huisgenoot in quarantaine in een aparte ruimte verblijft én geen contact heeft met de gastouder en/of andere kinderen die worden opgevangen door de gastouder kan de opvang plaatsvinden
 • Als de vraagouder/huisgenoot in quarantaine niet in een aparte ruimte kan verblijven en/of wel contact heeft met de gastouder en/of andere kinderen die worden opgevangen door de gastouder kan de opvang niet plaatsvinden.
Deel dit nieuwsbericht