Een gelijkstellingsverzoek aanvragen? Per 1 juli 2022 zijn er drie wijzigingen. Een belangrijke wijziging is dat een gelijkstelling bij verandering van werkgever geldig blijft. Dit heeft het OAK (Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang) besloten.

  1. Gelijkstelling blijft geldig bij verandering van werkgever

Een verleende gelijkstelling blijft geldig, ook bij verandering van werkgever. Dat betekent dat deze niet meer opnieuw hoeft worden aangevraagd.

  1. Gelijkstelling wordt per mail gestuurd naar werkgever én medewerker

De uitspraak van de gelijkstellingscommissie wordt per e-mail verstuurd aan de werkgever en aan de kandidaat, in plaats van een brief aan de werkgever. De e-mail wordt één keer gestuurd. Daarom is belangrijk voor werkgever en medewerker deze goed te bewaren. Verandert de medewerker van werkgever? Dan is deze e-mail het bewijs dat zij voldoet aan de kwalificatie-eis.

  1. Behandeling van de aanvraag niet meer gratis

Per jaar behandelt de gelijkstellingscommissie ongeveer 225 aanvragen. Dit kost veel tijd. De behandeling van een aanvraag wordt daarom niet meer gratis. De werkgever betaalt € 300,-. De adviesvraag voor gelijkstelling wordt zo belangrijker. Uit een adviesvraag wordt duidelijk of een gelijkstellingsverzoek kansrijk is of niet. Daarvan zal afhangen of een werkgever een verzoek doorzet. Er wordt ook gekeken naar een geautomatiseerde aanvraag, zodat de werkgever bepaalde onderdelen niet vergeet en de aanvraag compleet wordt aangeleverd. Dit versnelt de behandeling en doorlooptijd.

Let op: de drie wijzigingen gaan per 1 juli 2022 in. Lees het volledige besluit hier

Lees ook deze informatie op Kinderopvang-werkt.nl informatie op Kinderopvang-werkt.nl.  

Deel dit nieuwsbericht