In Kinderopvangtotaal staat deze maand een uitgebreid interview met Ileen Purperhart van gloednieuw BMK lid Hestia Kinderopvang over de strijd tegen kinderarbeid en hoe onze sector daarin een rol kan spelen. De onderbouwing van Ileen om ons als branche hard te maken in de strijd tegen kinderarbeid is geen speld tussen te krijgen! ‘We willen het allerbeste voor “onze” kinderen in de opvang. We willen van alles met ze bereiken, we willen dat ze zich ontwikkelen, we willen ze stimuleren en een onbezorgde tijd geven. Kortom, we willen dat kinderen zich in vrijheid kunnen ontwikkelen en ontplooien. Het kan toch niet dat omdat wij dit voor “onze” kinderen in de westerse wereld willen, we kinderen aan de andere kant van de wereld daarvoor moeten laten werken?’, aldus Ileen.

Nieuwe regelgeving komt eraan

Op dit moment is je bedrijfsketen kinderarbeidvrij maken nog een keuze, maar door de aanstaande Wet Zorgplicht Kinderarbeid, zijn bedrijven met 250 FTE of meer straks verplicht om kinderarbeid in hun keten op te sporen, te voorkomen en aan te pakken. Bedrijven moeten dan verklaren dat zij zorgvuldig werken om te voorkomen dat hun goederen of diensten met behulp van kinderarbeid tot stand komen. Dit betekent ook dat bedrijven onderzoek moeten doen dat als er een redelijk vermoeden bestaat. ‘Daarom is het goed als je er nu al mee begint’, zegt Purperhart. ‘Ook al heb je minder dan 250 FTE in dienst, ook dan heb je een maatschappelijke verantwoordelijkheid.’

De komende tijd

Kinderopvang Hestia heeft samen met BMK en de BK een aantal initiatieven opgezet in de strijd tegen kinderarbeid. ‘Eén van deze initiatieven is een groene lijst van leveranciers waar geen kinderarbeid in de productieketen aan te pas komt. Zo wordt het voor kinderopvangorganisaties makkelijker om kinderarbeid-vrij te werken en hoeven eigenaren zelf geen research te doen. Ook het creëren van awareness bij leden en niet-leden van de brancheorganisaties en het informeren over de nieuwe, aanstaande wetgeving staat op de planning. Daarnaast willen we een aantal verdiepende gesprekken gaan voeren met grote leveranciers in de kinderopvang. En we gaan begin juli een gratis webinar aanbieden voor brancheleden en niet-leden over hoe je kinderarbeid in je productieketen op een laagdrempelige manier kunt voorkomen.’ aldus Ileen.

Lees het hele artikel ‘Hoe de kinderopvangsector een vuist kan maken tegen kinderarbeid’ – op Kinderopvangtotaal

Lees meer over de World day against child labour dag (12 juni 2022) op de website van de Verenigde Naties.

Deel dit nieuwsbericht