Eind vorig jaar is de nieuwe Governance Code Kinderopvang gepubliceerd. BdKO heeft in opdracht van VTOI-NVTK de code vernieuwt, en onder andere de BMK heeft een inhoudelijke bijdrage hieraan geleverd.

Waar de vorige code, de eerste in de branche, een leidraad gaf voor het implementeren van de code in een organisatie, is de nieuwe code meer waarden gedreven. Over deze nieuwe Governance Code en het gebruik daarvan organiseerde de BdKO het afgelopen jaar een aantal inspiratiesessies, waar BMK bij mocht aanschuiven. Na een beknopte uitleg over de inhoud en totstandkoming van de nieuwe Code, kregen organisaties de gelegenheid om met elkaar te praten over het gebruik en het belang van de Governance Code. Uiteraard gebeurde dit in goed vertrouwen, maar een aantal mooie uitspraken willen we jullie niet onthouden!

Waaronder ‘Governance als werkwoord’. Iets waar alle deelnemers het mee eens waren: de Governance Code moet leven in een organisatie en het toezicht en de invulling ervan moet aansluiten op de waarden van de organisatie. En ‘aan de hand van de Governance Code het gesprek voeren over wat de ‘licence to operate’ bepaalt voor een organisatie’. Ofwel waartoe zijn ‘we’ er: wat is de missie van jouw organisatie en de identiteit van jouw organisatie?

De sessie werd begeleidt door Stefan Peij, directeur van de Governance University, een expert op het gebied van Governance.

Uit de sessie bleek ook dat veel organisaties nog werk en vraagstukken omtrent Governance hebben liggen. Afgelopen jaar heeft de kinderopvangbranche voor hete vuren gestaan, maar ook de missie, de maatschappelijke functie en de gedrevenheid van de sector onderstreept. Hopelijk is er komend jaar tijd is voor reflectie en herijking. De Governance Code biedt daar bij uitstek goede handvatten voor!

BdKO organiseert over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van management interessante (digitale) bijeenkomsten, kijk voor hun agenda op www.bdko.nl.

Deel dit nieuwsbericht