In navolging van D66 en PvdA, heeft GroenLinks gratis kinderopvang voor 4 dagen per week en gratis buitenschoolse opvang opgenomen in haar programma. Ook de kinderopvangtoeslag moet worden afgeschaft. Dit weekend presenteerde GroenLinks haar programma voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021.

Parool (10 oktober): ‘GroenLinks: zorgpremie naar 10 euro per maand, belasting omhoog’
Gratis opvang
Behalve van de zorgtoeslag wil GroenLinks ook af van de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Kinderopvang wordt vier dagen in de week gratis (buitenschoolse opvang wordt zelfs helemaal kosteloos) en voor gezinnen met kinderen komt een aparte tegemoetkoming waar ook de kinderbijslag in opgaat. De huurtoeslag blijft in de plannen wel overeind. De hypotheekrenteaftrek wordt versneld afgebouwd.

Volkskrant (10 oktober): ‘Jesse Klaver slaat linksaf: ‘gratis’ zorg en een miljoen woningen erbij’
De partij wil het mes zetten in de toeslagen. Door de beoogde hervorming van de zorg kan de zorgtoeslag verdwijnen. Ook de kinderopvangtoeslag wil de partij schrappen. ‘We geven iedereen recht op vier dagen gratis kinderopvang en gratis buitenschoolse opvang’. De 32-urige werkweek moet de norm worden.

Trouw (10 oktober): ‘Verkiezingsprogramma GroenLinks: duurder vlees, gratis kinderopvang’

Deel dit nieuwsbericht