De Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang (LKK) verzamelde de afgelopen acht jaar een schat aan data over de kwaliteit van kinderopvang in Nederland. Tot aan de coronapandemie was een stijgende lijn zichtbaar, maar COVID-19 onderbrak deze ontwikkeling. Ondanks corona en de druk van personeelstekorten, blijkt dat de sector veerkrachtig is: er is inmiddels is gedeeltelijk herstel zichtbaar.

Investeren in professionalisering

De monitor laat ook zien waar verbetering nodig is, met name in de buitenschoolse opvang (BSO). Er is een lichte daling in kwaliteit en een verschraling van het activiteitenaanbod zichtbaar. Medewerkers in de BSO rapporteren toenemende werkdruk en afnemende tevredenheid, ondanks meer vaste contracten en contracturen. Tegelijkertijd blijkt: in groepen waar veel aandacht is voor begeleiding van interacties, ligt het welbevinden van kinderen hoger. Dat biedt kansen: investeren in professionalisering, samenwerking en inhoudelijk aanbod draagt direct bij aan de kwaliteit én aan het werkplezier van medewerkers.

Kinderopvang als waardevolle basis

De LKK-monitor benadrukt het belang van voortdurende aandacht voor pedagogische kwaliteit, juist in deze tijd van maatschappelijke veranderingen. De inzichten geven richting voor de toekomst: door te blijven investeren in sterke teams, betrokken leidinggevenden en een rijk activiteitenaanbod, blijft kinderopvang een stevige basis voor ieder kind. Dat vraagt om gezamenlijke inzet van praktijk, beleid, onderzoek en opleidingen; precies de samenwerking waarin de sector sterk is.

Voor de BMK bevestigen de uitkomsten het belang van blijvende inzet op kwaliteit, professionaliteit en samenwerking. Wij blijven ons richten op het versterken van pedagogisch beleid, het ondersteunen van leden bij professionaliseringstrajecten en het agenderen van structurele verbeteringen in het landelijke beleid.

Samen met onze leden en partners zetten we ons in voor een kinderopvangstelsel waarin elk kind gelijke kansen krijgt en professionals met trots en plezier hun werk kunnen doen.

Bekijk via de link in de nieuwsbrief van LKK het hele rapport.

Deel dit nieuwsbericht