De kinderopvang en het onderwijs gaan niet eerder open. Daar is geen ruimte voor vanwege de vele besmettingen met het coronavirus en de toenemende druk op de zorg. Ze blijven daarom zeker tot 18 januari dicht, meldt het ministerie van SZW en OCW.

Het kabinet heeft het besluit genomen na advies van het Outbreak Management Team (OMT). Dit gebeurde nadat de Tweede Kamer vroeg om alle basisscholen en opvanglocaties in het land een week eerder te openen dan gepland.

De Kinderopvang en het onderwijs gingen twee weken geleden vanwege de harde lockdown grotendeels op slot. Ze blijven wel, zoals eerder aangekondigd, open voor noodopvang voor kinderen van een ouder met een cruciaal beroep en voor kwetsbare kinderen. Scholen moeten voor alle andere kinderen na de kerstvakantie afstandsonderwijs regelen.

Reacties Staatssecretaris en Minister

Staatssecretaris Bas van ’t Wout: ‘We hebben vandaag helaas moeten besluiten dat de kinderopvang niet eerder open kan. Dat is erg jammer. In de eerste plaats voor de kinderen, maar ook voor alle thuiswerkende ouders. Voor ouders met cruciale beroepen en voor kwetsbare kinderen blijft de noodopvang open.’

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) zegt het besluit te betreuren. “Ik had het graag anders gezien”, laat hij donderdag weten. “Maar eerder openen gaat niet, omdat de zorg nog te zwaar wordt belast door het coronavirus.”

Na 12 januari meer duidelijkheid

Het is nog niet duidelijk of de scholen en de kinderopvang na 18 januari weer de deuren mogen openen voor alle kinderen. Het kabinet zal rond 12 januari opnieuw naar de maatregelen kijken.

Deel dit nieuwsbericht