Door de leerplicht een jaar te vervroegen los je het probleem van kansenongelijkheid niet op. Dan halen kinderen hun (taal)achterstand niet in, stelt Marjolein Moorman, wethouder onderwijs in Amsterdam in Trouw.

Moet de leerplichtige leeftijd van vijf naar vier jaar? Demissionair minister Mariëlle Paul stelde vorige week voor om daar onderzoek naar te doen. Zo wil zij de strijd aangaan tegen kansenongelijkheid en de slechte onderwijsprestaties in ons land. Haar intentie valt te prijzen, maar de maatregel leidt af van wat er echt moet gebeuren: een gratis voorschoolse basisvoorziening voor alle kinderen.

Kansenongelijkheid begint al heel jong. Vierjarigen die niet hebben geleerd om in een sociale omgeving om te gaan met andere kinderen of om de taal goed te leren, lopen grote kans die achterstand nooit meer in te halen. Dat geldt ook voor de ontwikkeling van motorische vaardigheden. Kinderen hebben dus baat bij voorschoolse educatie, maar in tegenstelling tot veel andere landen, is die hier niet gratis.

Lees het hele artikel in Trouw (4 april 2024)

Deel dit nieuwsbericht