Volkskrant meldt mazelen op kinderdagverblijf in Den Haag
Gisteren, 1 april, meldde de Volkskrant een mazelenuitbraak op een kinderdagverblijf in Den Haag. Bij drie kinderen onder de 4 jaar is mazelen vastgesteld. Bij een ander kind in dezelfde leeftijd zijn serieuze verdenkingen. ‘Er is zeker een kans dat er verdere verspreiding gaat plaatsvinden’, laat de GGD Haaglanden in een reactie aan de Volkskrant weten.
De Volkskrant: ‘De mazelen zijn wereldwijd weer aan een opmars bezig. In veel landen daalt de vaccinatiegraad, waardoor het virus zich makkelijker kan verspreiden. Het RIVM waarschuwde vorige maand nog voor grootschalige uitbraken in Roemenië, Oekraïne, Frankrijk, Engeland, Griekenland en andere Zuid-Europese landen. In augustus sloeg de Wereldgezondheidsorganisatie al alarm: in de eerste helft van 2018 steeg in Europa het aantal mensen dat met de ziekte te kampen kreeg van 24 naar 41 duizend. In de Verenigde Staten, dat de ziekte in 2000 nog als uitgeroeid beschouwde, zijn dit jaar al 387 patiënten met de ziekte behandeld, veel meer dan in andere jaren.
Het totale aantal mazelenpatiënten in Nederland komt met deze nieuwe gevallen de eerste maanden van dit jaar al op 13, meldt het RIVM. Ook dat is hoger dan gebruikelijk. In jaren zonder grootschalige mazelenuitbraken (de laatste was in 2014) zijn er normaal gesproken tussen de tien en twintig gevallen in een heel jaar. Toch maakt het RIVM zich vooralsnog geen zorgen. ‘Er is altijd sprake van variatie. Nu is er een clustertje in Den Haag’, zegt een woordvoerder. ‘Om grote verspreiding te voorkomen’ is een vaccinatiegraad van 95 procent of hoger nodig, stellen de GGD en het RIVM. Nederland zit daar de afgelopen jaren maar net onder.’
BMK maakt zich zorgen over afnemende vaccinatiegraad
De BMK maakt zich zorgen over de afnemende vaccinatiegraad en de gevolgen die dat heeft voor kinderen op kinderdagverblijven. Wij vinden dat ouders het recht hebben te weten wat de vaccinatiegraad is op een betreffende locatie, zodat zij dit kunnen meenemen bij het bepalen van hun keuze voor een organisatie en locatie. Laten we echter niet alleen focussen op de kinderopvang. We moeten niet onderschatten dat, wanneer de vaccinatiegraad minder dan 95 % is, kinderen dan in het algemeen een risico lopen, dus ook tijdens andere, dagelijkse activiteiten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) streeft naar een vaccinatiegraad van 95% voor de eerste en tweede mazelenvaccinatie. Deze norm is nodig om eliminatie van mazelen te bereiken en wordt dus nu niet meer gehaald in ons land.
BMK: politiek is aan zet: D66 dient wetsvoorstel in
De BMK vindt dat de politiek duidelijkheid moet bieden in deze discussie en moet laten weten wat zij van houders verwacht. De huidige regels zijn niet voldoende duidelijk. De primaire keuze of kinderen of kinderen ongevaccineerd naar de kinderopvang mogen, ligt bij de politiek.
Tweede Kamerlid Rens Raemakers (D66) heeft in oktober 2018 zijn aangekondigde wetsvoorstel ingediend om kinderopvangcentra de keus te laten of ze kinderen weigeren die niet deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Zo kunnen ouders die hun kinderen wel willen inenten hun baby’s en peuters met een gerust hart naar de opvang brengen.
Raemakers: ”Met deze wet kunnen kinderopvangcentra kinderen die niet gevaccineerd zijn weigeren. We zien al een aantal jaar een dalende vaccinatiegraad in Nederland. Dat is vooral riskant voor baby’s, omdat die pas met 14 maanden tegen een zeer besmettelijke ziekte als de mazelen kunnen worden gevaccineerd. Helaas zijn sommige mensen vergeten hoe ernstig de gevolgen van besmettelijke ziektes kunnen zijn. Er zijn dan ook steeds meer vaccinatieweigeraars en –twijfelaars. Terwijl vaccinaties bewezen effectief zijn. Ouders kunnen straks kiezen voor kinderdagverblijven waarvan ze zeker weten dat kinderen gevaccineerd zijn. Zo kunnen ze een veilige keuze voor hun kind maken.”
Het voorstel om niet-gevaccineerde kinderen in kinderopvangcentra te kunnen weigeren bleek eerder op een Kamermeerderheid te kunnen rekenen van in ieder geval VVD, CDA, SP, GroenLinks en PvdA.
Tenslotte vindt de BMK – als gezegd – dat de politiek niet alleen moet focussen op de kinderopvang. Jonge kinderen kunnen ook buiten de kinderopvang besmet raken met mazelen of andere infectieziekten.