Reacties media op de overname en de groeiende invloed van private equity in kinderopvang

Telegraaf4 april: Vijf vragen over megafusie kinderopvang – ‘Slecht nieuws voor ouders en kinderen’

De twee grootste kinderopvangorganisaties Kidsfoundation en Partou gaan fuseren, hebben beide partijen enthousiast aangekondigd. Er ontstaat een kinderopvangconglomeraat waar naar eigen zeggen zestigduizend kinderen worden opgevangen door achtduizend medewerkers op 650 locaties. Wat betekent deze megafusie voor ouders en kinderen?

Kidsfoundation zullen veel ouders ook kennen als Smallsteps, of voorheen Estro of Catalpa. Een kinderopvangorganisatie met een lange, deels dubieuze geschiedenis als commercieel kinderopvangbedrijf. Ook nu nog eigendom van een private equity-partij, Onex. Een durfinvesteerder die blijkens de website in tal van bedrijfstakken zit. Van automotive tot vakantieparken. En dus ook kinderopvang. Onex kocht de kinderopvangtak van H.I.G. Capital die het op zijn beurt weer van Providence kocht. Een roerige geschiedenis met tal van investeringsfondsen, dus.

Commerciële bedrijven dus? Jazeker. Onderzoeker van de kinderopvangmarkt en schrijver van het boek de Peuterindustrie Ewoud Poerink houdt dan ook zijn hart vast, zegt hij in een reactie. „Deze fusie lijkt me linksom of rechtsom slecht nieuws voor ouders en hun kinderen. Private equity wil vooral goed geld verdienen. Kijk maar naar de lijst van bedrijven waar Onex en Waterland in zitten. Industrie, financiële dienstverlening, noem maar op”, zegt hij. „In het verleden zaten durfinvesteerders in de kinderopvang ook net zo makkelijk volop in wapenindustrie, olie of chemicaliën. Het belang van het kind staat in ieder geval niet centraal.”

Poerink staat niet alleen in zijn kritiek. Ook Brancheorganisatie Maatschappelijke Kinderopvang noemt de megafusie ’zorgelijk’. „De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang vindt dat kinderopvangorganisaties dienen te streven naar kwalitatief hoogwaardige kinderopvang die een bijdrage levert aan de ontwikkeling van kinderen. Maar dit kwaliteitsstreven komt onder druk te staan door de winstdoelstelling van de investeerder. Het feit dat rendementen die gemaakt zijn in de kinderopvang kunnen wegvloeien naar buitenlandse investeerders klinkt onvoorstelbaar, maar is waar. Dit geld zou geherinvesteerd moeten worden ter verbetering van de kwaliteit van de Nederlandse opvang om zo duurzame kwaliteit te borgen en innovatie mogelijk te maken”, zegt een woordvoerder in een reactie.

Trouw 4 april: Kidsfoundation neemt Partou over: Let er straks een kinderopvangreus op de kleintjes?

Groot en groter wordt samen het grootst. Als de voorgenomen samengang tussen kinderopvangorganisaties Kidsfoundation en Partou doorgaat, ontstaat er een reus in de kinderopvang, die dagelijks op 650 locaties de opvang verzorgt van 60.000 kinderen.

Momenteel is Kidsfoundation in handen van de Canadese private investeerder Onex. Het bedrijf neemt samen met Waterland de Partou-aandelen over, een ander private-equityconcern. Eerder was Waterland al eigenaar van Catalpa, een voorganger van het failliete Estro.

De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) vindt het een zorgelijke ontwikkeling dat de grootste kinderopvangorganisatie in Nederland in handen is van een private-equityfonds als Onex. Volgens de BMK ligt de nadruk bij dit soort kinderopvangbedrijven te veel op het behalen van een bepaalde winstdoelstelling, waardoor de kwaliteit onder druk kan komen te staan

NRC – 4 april: Private equity verovert kinderopvang

De Nederlandse kinderopvang kent de afgelopen jaren steeds meer buitenlandse partijen. Zo heeft het Noorse Norlandia diverse kinderdagverblijven in het zuidwesten van het land. Het Amerikaanse Kindergarden heeft 55 vestigingen, vooral in de Randstad.

Je kunt je afvragen hoe wenselijk die ontwikkeling is, zegt  Roosenboom (Hoogleraar private equity Erasmus Universiteit). „Waarom willen we niet dat het primair onderwijs op grote schaal privaat wordt, maar kan dat met kinderdagverblijven wel?” Één van de gevolgen is dat gemaakte winst terugvloeit naar investeerders, in plaats van naar de kinderopvang. „Deze investeringsmaatschappijen trekken kinderopvangorganisaties leeg en hangen ze vol met schulden”, stelde PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk vorig jaar.

Foundation-voorganger Estro werd door voorgaande eigenaren zo volgestopt met schulden dat het in 2014 een faillissement moest aanvragen. Nog diezelfde dag maakte het bedrijf echter een doorstart. 1.000 werknemers verloren hun baan. Deze omstreden pre-packconstructie werd in 2017 door het Europese Hof verboden.

FD – 4 april: Grote spelers in de kinderopvang fuseren onder vleugels van Canadese investeerder

In feite neemt KidsFoundation-eigenaar Onex Partou over. De Canadese investeerder, die vorig jaar KidsFoundation kocht, krijgt samen met de Nederlandse participatiemaatschappij Waterland de aandelen Partou in handen.

Verkopende partij is de Nederlandse investeringsmaatschappij Navitas Capital. Een overnameprijs is niet bekendgemaakt, maar die zal vermoedelijk enkele honderden miljoenen euro’s bedragen. Partou boekte vorig jaar een omzet van €158,5 mln, behaalde een winst van €10,2 mln, terwijl het bedrijfsresultaat op €13,7 mln uitkwam. In het laatst gedeponeerde jaarverslag over 2017 boekte KidsFoundation verlies en behaalde het een negatief bedrijfsresultaat.

Controversiële doorstart: KidsFoundation is de holding boven kinderopvangbedrijf Smallsteps, de voortzetting van het in 2014 failliet verklaarde Estro. De destijds grootste exploitant van kinderdagverblijven in Nederland ging toen met veel tumult ter ziele, maar maakte onder de naam Smallsteps een controversiële doorstart.

Opmerkelijk is dat investeerder Waterland nu mede-eigenaar wordt van het nieuwe combinatiebedrijf. De Gooise investeringsmaatschappij was vorig jaar ook in de race voor KidsFoundation, maar moest het toen afleggen tegen Onex. Waterland was tot 2006 ook al eigenaar van de keten, die toen nog Catalpa heette. KidsFoundation en zijn voorgangers zijn de afgelopen vijftien jaar zeker vijf keer van eigenaar verwisseld.

NOS – 4 april: Kinderdagverblijven Partou en KidsFoundation gaan samen verder

Het nieuwe fusiebedrijf komt in handen van investeringsmaatschappijen Onex en Waterland. In de politiek zijn eerder vraagtekens gezet bij grote investeringsmaatschappijen die belangen hebben in de Nederlandse kinderopvang, die gesubsidieerd wordt. Zo schreef PvdA-Kamerlid Van Dijk al in december dat hij wil dat winst bij kinderdagverblijven wordt geïnvesteerd in kwaliteit van de opvang en niet terechtkomt “bij de aandeelhouders van Wall Street”. Op 16 mei debatteert de Tweede Kamer over investeringsmaatschappijen in de kinderopvangindustrie.

 

Deel dit nieuwsbericht