Vandaag heeft het kabinet bekend gemaakt dat écht alle werkende ouders erop vooruit gaan bij de ‘bijna gratis kinderopvang’. In het coalitieakkoord stond nog dat de overheid 95% gaat betalen, maar hierdoor zouden de laagste inkomens erop achteruitgaan. De laagste inkomensgroepen krijgen nu namelijk 96% vergoed. Het kabinet heeft dat vandaag aangepast. Dit lijkt een miniem verschil maar dat is het niet, het scheelt al snel €200-€400 per jaar.

Grote impact

Loes Ypma, voorzitter Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (not-for-profit) reageert enthousiast: “Dit is supergoed nieuws! Hierdoor kunnen we de ontwikkelingskansen, júist ook van kinderen van werkende ouders met de laagste inkomens, blijven stimuleren. Als maatschappelijke kinderopvang hebben we hier stevig voor gepleit. Deze aanpassing naar 4% ouderbijdrage lijkt klein, maar de impact ervan is juist voor deze ouders erg groot. Het maakt kinderopvang betaalbaar en eenvoudig voor álle jonge ouders en zorgt dat (meer) werken echt loont. Alle werkende ouders gaan er nu op vooruit, dat is goed voor de arbeidsmarkt als geheel. Kinderopvang is de motor van de emancipatie en de economie; door iedere pedagogisch professional kunnen zes ouders aan het werk. Niet onbelangrijk in deze tijd van personeelstekorten op de hele arbeidsmarkt.”

Kabinet voegt daad bij woord

Het kabinet voegt met deze procentuele aanpassing daad bij woord en laat zien dat zij het belang van (bijna) gratis kinderopvang voor de kindontwikkeling, en de Nederlandse arbeidsmarkt en welvaart heel serieus neemt. Deze investering die zowel op korte termijn als op lange termijn effect zal hebben is van groot belang, vanwege het multiplier effect op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Lees het persbericht van de BMK
Lees de Miljoenennota 2023 (kinderopvang op pagina 25, 44 , 47, 51, 57 & 58)
Lees alle stukken op de website van de Rijksoverheid

Deel dit nieuwsbericht