De Nationale Voorleesdagen worden sinds 2003 door de CPNB georganiseerd op initiatief van Stichting Lezen. Afgelopen week (25 jan. – 4 feb.) was het weer zover; de 20e editie!

De Nationale Voorleesdagen worden jaarlijks gehouden om het voorlezen aan jonge kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren. Ieder jaar wordt naast het Prentenboek van het Jaar ook de Prentenboeken TopTien verkozen. De uitverkoren prentenboeken staan centraal in de activiteiten die tijdens De Nationale Voorleesdagen worden georganiseerd.

Voorlezen maakt je leuker

Het doel van de campagne is om bij ouders, grootouders en verzorgers het belang van voorlezen onder de aandacht te brengen: voorlezen ontwikkelt gevoel voor taal, liefde voor boeken en een sterkere band tussen (groot)ouder en kind. Vandaar dat vanaf 2019 de campagne de boodschap uitdraagt voorlezen maakt je leuker! De campagne moet ervoor zorgen dat (groot)ouders en verzorgers het voorlezen tot een dagelijks ritueel maken.

Een feestje met Maximiliaan Modderman

Ook dit jaar werden bekende Nederlanders uitgenodigd om voor te lezen tijdens Het Nationale Voorleesontbijt om te laten zien dat ook zij voorlezen belangrijk vinden. Met Prinses Laurentien voorop, die zich als een echte (voor)leesambassadeur opstelt. Naast deze zogenaamde landelijke vip-voorleesontbijten organiseerden basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven voorleesontbijten met lokale helden.

Zij lazen allemaal voor uit het Prentenboek van het Jaar 2023: Maximiliaan Modderman geeft een feestje, geschreven door Joukje Akveld en met illustraties van Jan Jutte (2021, uitgegeven bij Lannoo).

Meertalig voorlezen

Tijdens De Nationale Voorleesdagen zijn er bij de bibliotheek gratis vertalingen beschikbaar van het Prentenboek van het Jaar in het Pools, Turks, Arabisch en Oekraïens. Steeds meer kinderen worden in een andere thuistaal opgevoed, en dus ook in een andere taal voorgelezen. Want (groot)ouders kunnen het beste voorlezen in de taal van hun hart en emotie. Onderzoeken wijzen uit dat een goede beheersing van de thuistaal kinderen helpt bij het leren van de schooltaal, iets waar lang niet alle (groot)ouders zich van bewust zijn.

Junis Kinderopvang leest voor

Ook de BMK leden doen mee aan de Nationale Voorleesdagen. Een inkijkje bij BMK lidorganisatie Junis levert vrolijke beelden op. Bestuurder Bart Elenga kwam in pyjama voorlezen en er kwamen opa’s en oma’s op bezoek om de kinderen voor te lezen.

 

Deel dit nieuwsbericht