Het nieuwe aanvraagformulier VOG NP is vanaf 1 juni 2020 beschikbaar op de website van Justis, screeningsautoriteit van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Op korte termijn zullen de vooraf ingevulde formulieren voor de kinderopvang aangepast worden op de site van de rijksoverheid.

Het oude aanvraagformulier van februari 2018 mag nog gebruikt worden tot uiterlijk 1 september 2020. Na deze datum moeten alle aanvragen met het nieuwe aanvraagformulier van juni 2020 worden ingediend. Aanvragen die na 1 september 2020 nog met het oude formulier worden aangevraagd, worden niet meer in behandeling genomen.

Aanvraag via commerciële bureaus
Dien een VOG-aanvraag in, via de officiële (digitale of gemeentelijke) aanvraagroute die Justis faciliteert. Op de website van Justis staan alle officiële aanvraagroutes en de kosten gepubliceerd (€33,85 voor een digitale aanvraag, €41.35 voor een aanvraag via de gemeente).

Op het internet bieden verschillende commerciële partijen de mogelijkheid om online een VOG aan te vragen. Het indienen van een VOG-aanvraag via een commerciële partij is altijd duurder dan via de officiële kanalen die Justis biedt. Sommige van deze partijen zijn niet helder over de kosten. De verwerkingskosten die deze partijen noemen, betreffen vaak alleen de kosten voor het klaarzetten van de aanvraag. Deze kosten komen dus bovenop de kosten die aan Justis betaald moeten worden voor de behandeling van de aanvraag. Daarnaast kan het gebeuren dat een door een commerciële partij gekozen screeningsprofiel niet overeenkomt met het screeningsprofiel dat vereist wordt voor het doel waar de VOG voor nodig is. Wees hier alert op.

bron: Rijksoverheid

Deel dit nieuwsbericht