Dinsdag 15 februari heeft het kabinet tijdens de persconferentie aangekondigd dat de quarantaineregels wijzigen per 18 februari. Deze wijzigingen zijn door het RIVM uitgewerkt en vervolgens door het ministerie van SZW en de branchepartijen vertaald in het protocol kinderopvang en corona.

De volgende wijziging gaat per 18 februari in:

  • De isolatieperiode na een positieve test wordt ingekort en wijzigt van 7 dagen naar 5 dagen, mits je 24 uur klachtenvrij bent.

Zwangerschap >28 weken

Het advies voor zwangere medewerkers (28 weken en verder) blijft gelden. Dit betekent nog steeds dat geadviseerd wordt om voor zwangere medewerkers andere, passende werkzaamheden te organiseren. Zwangeren hebben meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19 (en zwangerschapscomplicaties te ontwikkelen). De sector en het ministerie zijn hierover in gesprek met het RIVM, maar vooralsnog lijken hierin geen versoepelingen plaats te vinden.

Rectificatie quarantaineadvies nauwe contacten medewerkers


Het RIVM heeft het ministerie van SZW erop geattendeerd dat een quarantainemaatregel in het Protocol Kinderopvang onjuistheden bevat. In het protocol is opgenomen dat medewerkers in de kinderopvang niet in quarantaine hoeven bij nauw contact tijdens de opvang. Voor medewerkers in de kinderopvang en van de school geldt echter dat zij wel een quarantaineadvies krijgen indien zij een nauw contact (categorie 2) zijn van een besmette volwassene op de opvang (bijvoorbeeld een andere medewerker). Bij een uitbraak van 3 of meer besmettingen binnen de groep (ongeacht of dit kinderen of medewerkers betreft) krijgen medewerkers ook een quarantaineadvies. De uitzonderingen op quarantaine van een booster en doorgemaakte infectie en de regels rondom essentiële bedrijfsprocessen gelden dan uiteraard wel.

Meer informatie en nieuwe versoepelingen

De wijzigingen verwerkt het RIVM in de richtlijnen. Omdat het ‘protocol kinderopvang’ een vertaling is van de richtlijnen van het RIVM, wordt de nieuwe versie van het protocol daarna gepubliceerd – als het RIVM de wijzigingen heeft verwerkt. Het protocol wordt komende week aangepast op de verdere aangekondigde versoepelingen die 25 februari in zullen gaan.

Download hier de visual van de Rijksoverheid met alle aanpassingen de komende dagen/weken.

Download het protocol met geel gearceerde wijzigingen
Download het protocol zonder wijzigingen

Deel dit nieuwsbericht