Overheid trekt landelijke lijn
Vorige week is de overheid met landelijke lijn naar buiten gekomen over hoe de noodopvang in de meivakantie georganiseerd moet worden. Vanaf deze week start de meivakantie al in het zuiden van het land vandaar deze tijdige communicatie die is afgestemd met alle betrokken partijen; SZW (Kamerbief p.2) , OCW (Coronabulletin), VNG (vraag 21) en PO-Raad.

In aanvulling op bovenstaande schrijft de Rijksoverheid in haar Q&A voor basisonderwijs (vraag: blijft de noodopvang wel open tijdens de meivakantie?):
Als het nodig blijkt dat de maatregelen na 28 april verlengd worden, zorgen gemeenten, scholen en kinderopvanglocaties er samen voor dat er ook in de meivakantie voldoende noodopvangplekken beschikbaar zijn. Dit geldt voor kinderen met ouders in cruciale beroepen en voor kwetsbare kinderen die in een onveilige thuissituatie verkeren.

Meivakantie 2020
De vastgestelde meivakantie dit jaar is van 25 april – 3 mei (OCW). Scholen kunnen dit met een week uitbreiden, namelijk met de week ervoor (18 april – 25 april) of de week erna (3 mei -10 mei).

Noodopvang in de meivakantie
Waar de meivakantie al start op 18 april, geldt dat daar (net als in heel Nederland) de noodopvang voor kinderen van ouders in cruciale beroepen doorgaat. Ook is er noodopvang voor kwetsbare kinderen die in een onveilige thuissituatie verkeren. Op 21 april zal meer bekend worden over de situatie na 28 april. Ook indien de maatregelen na 28 april verlengd worden, zorgen gemeenten, scholen en kinderopvang-organisaties er samen voor dat er voldoende noodopvang is.

  • regie
    De regie voor de noodopvang is maatwerk en ligt bij gemeenten. Zij brengen via scholen en kinderopvang in kaart wat de lokale behoefte is aan noodopvang in de meivakantie en zullen zorgen dat er voldoende aanbod is.
  • uitvoering
    De uitvoering van de noodopvang in de meivakantie is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van scholen en kinderopvang.
  • kwetsbare kinderen
    De noodopvang voor kwetsbare kinderen die in een onveilige thuissituatie verkeren wordt ook in deze periode voortgezet. Bij knelpunten spannen scholen en kinderopvang zich samen in om een oplossing te vinden, de gemeenten coördineren dit.

 

Deel dit nieuwsbericht