NOS (19 januari 2021): “D66 sluit zich aan bij GroenLinks: kinderopvang gratis”

“Net als GroenLinks wil regeringspartij D66 dat kinderopvang gratis wordt. De twee partijen zullen daar vanmiddag een gezamenlijk voorstel voor doen in het Kamerdebat over de toeslagenaffaire en het aftreden van het kabinet.

Door kinderopvang gratis te maken, kan de kinderopvangtoeslag afgeschaft worden. Die toeslag stond centraal in de uit de hand gelopen fraudejacht van de Belastingdienst, waardoor duizenden ouders in de financiële problemen kwamen.

GroenLinks en D66 willen dat kinderopvang een gratis publieke voorziening wordt, net zoals onderwijs. Nu moeten ouders nog een eigen bijdrage betalen en kunnen ze dus een toeslag krijgen om de kosten te betalen.

Niet gebonden aan coalitieafspraken

Door zich aan te sluiten bij oppositiepartij GroenLinks, gaat D66 in tegen de afspraken binnen de coalitie. Maar omdat het kabinet demissionair is, zijn de partijen daar niet meer aan gebonden.

GroenLinks-leider Jesse Klaver hoopt daar de komende tijd vaker gebruik van te kunnen maken. Volgens hem is er nu, tot aan de verkiezingen, kans op een ‘sociale meerderheid’ in de Tweede Kamer.

“De toeslagenaffaire moet een keerpunt worden: vanaf hier gaan we de verzorgingsstaat weer opbouwen”, zegt Klaver. Na het gratis maken van de kinderopvang wil hij ook de bijstandswet aanpakken. Ook daar moeten de menselijkheid en het vertrouwen in de burger terugkomen, vindt Klaver.

Onlangs ontstond veel verontwaardiging over het bericht dat een vrouw in de bijstand 7000 euro moest terugbetalen, omdat haar moeder regelmatig boodschappen voor haar deed.”

 

BMK is groot voorstander kinderopvang voor alle kinderen
Zo krijgen alle kinderen dezelfde kansen om zich te ontwikkelen. Juist voor jonge kinderen is dit zo belangrijk omdat zij daar de rest van hun leven profijt van hebben; als ze naar school gaan maar ook later in hun loopbaan. Alle kinderen hebben recht op 4 dagen per week kinderopvang die voor iedereen betaalbaar is. En dat kan met een alternatief financieringssysteem waarbij de financieringsstromen niet via toeslagen lopen maar rechtstreeks naar de kinderopvangorganisaties gaan. Zo worden hoge terugvorderingen bij ouders voorkomen. Ouders zouden alleen een eventuele betaalbare eigen bijdrage betalen en niet meer het hele bedrag moeten voorschieten.

BMK is voorstander van een nieuw systeem dat eenvoudiger, directer en minder foutgevoelig is. Meer kinderen zouden toegang moeten krijgen tot kinderopvang dan kan als de overheid investeert in een toegangsrecht voor alle kinderen van 0-12 jaar. Kinderen profiteren van de ontwikkelingskansen die dit toegangsrecht hen geeft. Gezinnen kunnen werk en zorg ontspannen combineren. Als daarnaast ook geldstromen vanuit de overheid rechtstreeks naar de kinderopvang gaan, is dat het einde van het toeslagensysteem. Een heel goede ontwikkeling die de BMK alleen maar kan toejuichen.

De stabiliteit die dit met zich meebrengt (geen medewerkers meer die we moeten ontslaan als ouders werkeloos worden) is goed voor kinderopvangorganisaties, voor ouders en voor de BV Nederland.

Deel dit nieuwsbericht