Vergroot instroom en doorstroom via het Ontwikkelpad kinderopvang

De personeelskrapte in kinderopvang is groot. Tegelijkertijd zijn er werkzoekenden die graag in deze sector aan de slag willen én groepshulpen die meer willen leren. Beide groepen kunnen voortaan gebruikmaken van het Ontwikkelpad: een hulpmiddel op maat om je stap voor stap te ontwikkelen. Het Ontwikkelpad is een initiatief van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Met als doel: de instroom en doorstroom in kinderopvang vergroten.

Via het Ontwikkelpad vergroot je de pool van potentiële medewerkers aanzienlijk. Ook verlaag je met de inzet van groepshulpen de werkdruk bij pedagogisch medewerkers en versterk je de kracht van je team.

Stapsgewijs ontwikkelen in de praktijk

Het Ontwikkelpad helpt huidige en toekomstige groepshulpen in kinderopvang zich te ontwikkelen.
Via ‘scholingstegels’ leren zij verschillende werkzaamheden in de praktijk. Het Ontwikkelpad stippel je samen met je (toekomstige) groepshulp uit, met hulp van de betrokken mbo-instelling en/of het regionale werkgeversservicepunt. Wie dat wil, kan zelfs doorgroeien tot pedagogisch medewerker. Maar een groepshulp kan zich met bepaalde vaardigheden en kennis ook ontwikkelen in de breedte. Het Ontwikkelpad bevat onder andere het nieuwe keuzedeel Ondersteuning in de kinderopvang op mbo 2-niveau.

Het ministerie van SZW ontwikkelt een subsidieregeling ter ondersteuning van het Ontwikkelpad. Naar verwachting kunnen kinderopvangorganisaties per 1 april 2024 gebruikmaken van deze subsidie. Eind januari 2024 verschijnt op deze website meer informatie over de internetconsultatie.

Meer weten over het Ontwikkelpad?

Word een erkend leerbedrijf

Wil je aan de slag met het Ontwikkelpad? Dan moet jouw organisatie erkend zijn als leerbedrijf. Dat is nodig voor de opleidingen Helpende Zorg en Welzijn, Assistent Dienstverlening en Pedagogisch Medewerker Kinderopvang. Alleen erkende leerbedrijven mogen namelijk opleiden met behulp van mbo-praktijkleren. Ben je al een erkend leerbedrijf? Controleer dan of je erkend bent voor de juiste opleidingen. De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) helpt je hierbij.

Nieuwe groepshulpen aannemen via het Ontwikkelpad

Wil je nieuwe groepshulpen aannemen via het Ontwikkelpad? Een regionaal werkgeversservicepunt helpt je hierbij.  De werkgeversservicepunten in onderstaande arbeidsmarktregio’s staan nu al klaar om de mogelijkheden van het Ontwikkelpad met jou te verkennen, samen met regionale partijen en mbo-instellingen.

Arbeidsmarktregio’s

 • Amersfoort
 • Friesland
 • Groningen
 • Groot-Amsterdam
 • Midden-Holland
 • Midden-Utrecht
 • Rijnmond
 • West-Brabant
 • Zwolle
 • Zaanstreek-Waterland
 • Holland Rijnland
 • Helmond de Peel
 • Zuidoost-Brabant
 • Veluwe Stedendriehoek

Interesse of vragen?

Is jouw organisatie actief in één van deze regio’s, neem dan contact op met het werkgeversservicepunt in jouw regio.

Werkt jouw arbeidsmarktregio nog niet met het Ontwikkelpad kinderopvang, maar heb je wel interesse? Of is jouw organisatie actief in meerdere arbeidsmarktregio’s? Meld je dan bij het landelijke werkgeversservicepunt via landelijkadviseurswgd@uwv.nl en info@lwspgemeenten.nl.

Heb je eerst nog vragen of opmerkingen? Mail dan naar kinderopvang@nlwerktaanwerk.nl. Binnen drie werkdagen neemt een regisseur van NLwerktaanwerk contact met je op.

Meer weten over de diensten van werkgeversservicepunten?

Lees wat de werkgeversservicepunten kunnen betekenen: Wat doet het WerkgeversServicepunt?

Huidige groepshulpen begeleiden via het Ontwikkelpad

Wil je jouw huidige groepshulpen stappen laten zetten via het Ontwikkelpad? Neem dan contact op met een mbo-instelling. Die helpt je verder met het opstellen van een Ontwikkelpad op maat. Via het Ontwikkelpad kunnen kandidaten en medewerkers in de praktijk verschillende werkzaamheden leren. Dit gebeurt via zogenoemde scholingstegels. Via verschillende tegels bouw je een op maat gemaakt Ontwikkelpad voor jouw (potentiële) medewerker.

Scholingstegels Ontwikkelpad kinderopvang

Bekijk welke mbo-instellingen de opleidingstegels uit het Ontwikkelpad kunnen aanbieden (in de derde leerweg). In de Excellijst kun je filteren op relevante opleidingen voor het Ontwikkelpad. Zo zie je welke mbo-instellingen bij jou in de buurt dit onderwijs kunnen aanbieden.  De relevante opleidingen zijn:

 • Assistent dienstverlening
 • Helpende Zorg en Welzijn
 • Pedagogisch medewerker kinderopvang

Let op: als een onderwijsinstelling erkend is om deze opleidingen in de derde leerweg aan te bieden, betekent dat niet automatisch dat deze onderwijsinstelling ook praktijkverklaringen en certificaten uit het Ontwikkelpad aanbiedt. Ga naar de website www.leeroverzicht.nl om te checken welke onderwijsinstellingen diploma-trajecten aanbieden in de BBL en welke mbo-certificaten aanbieden.

Toolkit Het Ontwikkelpad kinderopvang

Toolkit met communicatiemiddelen

Wil je huidige en toekomstige medewerkers enthousiast maken voor de mogelijkheden van het Ontwikkelpad? Maak dan gebruik van de toolkit met communicatiemiddelen. In de toolkit vind je verschillende materialen die je kunt gebruiken richting werknemers en werkzoekenden, zoals een leaflet, een poster en een bericht voor sociale media. Plus een handleiding met uitleg over hoe en wanneer je deze materialen kunt gebruiken.

Deel dit nieuwsbericht