Pensioenpremie 2020 is bekend

2019-11-27T21:58:04+01:0024-11-2019|

Het bestuur van PFZW heeft, na advies van de Pensioenraad, besloten dat de pensioenpremie in 2020 zoals het er nu voorstaat 23,5% blijft. Het opbouwpercentage blijft in 2020 1,75%.

Het verlagen van de pensioenen

De afgelopen tijd was de kans op een verlaging van de pensioenen in 2020 erg groot. Minister Koolmees schrijft  in een brief aan de Tweede Kamer dat hij bereid is om de regels te versoepelen. Koolmees stelt aan de Tweede Kamer voor om de kritische grens voor de dekkingsgraad  het komend jaar op 90% te stellen. Voor PFZW ligt deze nu op 94%.  De kans op verlagen in 2020 is daardoor kleiner geworden. De actuele dekkingsgraad (stand oktober) van PFZW is 94,1%. “Wij zijn blij met de rust die Koolmees wil creëren met betrekking tot de kans op verlagen.”, aldus Peter Borgdorff, directeur PFZW.  Binnenkort wordt het voorstel van Koolmees besproken in de Tweede Kamer.

Pensioenpremie en pensioenopbouw 2021 nog onzeker

Volgend jaar blijven de premie (als wij de pensioenen niet hoeven te verlagen) en het opbouwpercentage van de pensioenen dus gelijk. Het bestuur van PFZW houdt er rekening mee dat in 2021 wellicht wel  de premie omhoog moet en/of de pensioenopbouw omlaag. Dit komt door de situatie waarin de pensioenfondsen zich bevinden. Het is belangrijk om een goede balans te houden tussen wat er in een jaar aan premie binnenkomt en welke verplichtingen ertegenover staan. Daarbij spelen de stand van de rente, het verwachte rendement uit beleggingen en de nieuwe afspraken uit het pensioenakkoord een belangrijke rol.

Premie arbeidsongeschiktheidspensioen

De premie voor arbeidsongeschiktheidspensioen wordt per 1 januari 2020 verlaagd van 0,6% naar 0,5%. Deze verlaging is het gevolg van het minder snel stijgen van de AOW-leeftijd. Als de ingangsdatum van de AOW namelijk minder snel stijgt, hoeft PFZW ook minder lang een arbeidsongeschiktheidspensioen uit te keren. Vandaar deze premieverlaging.

De pensioenen worden in 2020 niet geïndexeerd

PFZW staat er financieel niet goed genoeg voor om de pensioenen te indexeren, oftewel, te laten meegroeien met de stijgende prijzen. In het nieuwe pensioenstelsel, dat nog wordt uitgewerkt, is het de bedoeling dat de pensioenen meer gaan meebewegen met de economie.

Deel dit nieuwsbericht
Ga naar de bovenkant