Onderwijs dreigt richtlijnen RIVM te negeren en brengt BSO en werkende ouders in problemen

Na een zorgvuldige weging heeft het kabinet besloten dat het primair onderwijs op 11 mei gedeeltelijk en de kinderopvang meteen geheel open gaat.

Dat de buitenschoolse opvang en daarmee de werkende ouders zich moeten schikken naar de keuze van de school waar het gaat om op welke dagen de kinderen naar school gaan is nog acceptabel. Dat scholen de oproep van het kabinet en de PO raad die hen vertegenwoordigt negeert en de toch de keus maakt om kinderen niet hele maar halve dagen naar school te laten gaan is echter onbegrijpelijk. Het gevolg van deze keus is dat midden op dag de ene helft van de kinderen door hun ouders moet worden opgehaald en de andere helft moet worden gebracht. Dit soort onnodige massale verplaatsingen van een deel van de  1,2 miljoen kinderen en hun ouders is nou precies wat het RIVM  probeert te vermijden.

Veelal maken scholen deze keuze zonder overleg met de buitenschoolse opvang. Van andere scholen krijgt de opvang te horen dat de keuze pas aan het eind van de meivakantie zal worden gemaakt. Door deze gang van zaken wordt het de buitenschoolse opvang onmogelijk gemaakt om op een verantwoorde wijze de opvang te organiseren. Het onnodig gesleep met kinderen midden op de dag is risicovol en vormt een extra belasting voor ouders. Werkende ouders die nu al wekenlang zorg, thuisonderwijs en werk moeten combineren komen hierdoor van de regen in de drup. We roepen het kabinet hierin stelling te nemen en duidelijk uit te dragen dat de keus voor halve dagen onderwijs geen optie is.

Download het persbericht

Deel dit nieuwsbericht