De PO-Raad is blij met de plannen van het kabinet om per 1 januari 2025 de maximum uurprijs (toeslagtarief) van kinderopvang voor 96 procent te vergoeden voor alle werkende ouders, maar zegt ook bang te zijn dat de kinderopvang minder betaalbaar wordt voor lage inkomens. Daarom pleit de PO-Raad voor een maximaal uurtarief zonder aanvullende eigen bijdrage van ouders, of een aanvullende eigen bijdrage van maximaal 5 procent.

Op de website van de PO-Raad: PO-Raad is blij dat het kabinet werkt aan directe financiering van de kinderopvang en toewerkt naar 96% vergoeding, ongeacht de werkstatus en het inkomen van ouders. We zien dit als eerste stap naar een nieuw stelsel, met kinderopvang als publieke voorziening voor álle kinderen. Tegelijkertijd maken we ons zorgen over de kwaliteit en toegankelijkheid van de kinderopvang als het stelsel op de beoogde manier wordt herzien. (…)

De PO-Raad deelt de zorgen van het SCP over de kwaliteit en betaalbaarheid in het nieuwe stelsel. De forse verhoging van de kinderopvangtoeslag tot 96% voor werkende ouders leidt vermoedelijk tot een toename van de vraag naar kinderopvang. Met mogelijk een forse stijging van de uurprijzen als gevolg. (…)

Het is voor de PO-Raad daarom essentieel dat er een maximaal uurtarief komt zonder aanvullende eigen bijdrage van ouders, of een aanvullende eigen bijdrage van maximaal 5%. We willen niet dat er exclusieve opvang ontstaat in wijken waar ouders een hoge uurprijs en eigen bijdrage wél kunnen betalen. Het risico op segregatie en kwaliteitsverschillen wordt dan te groot.

Lees het hele bericht op de site van de PO-Raad

Deel dit nieuwsbericht