Vandaag, 14 mei, publiceerde KinderopvangTotaal een opiniestuk van de BMK waarin we reflecteren op publiek gefinancierde kinderopvang. Het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) Toeslagen dat onlangs verscheen, adviseerde het kabinet om publiek gefinancierde kinderopvang te onderzoeken als een kansrijk alternatief voor de kinderopvangtoeslag.

BMK: ‘Publiek gefinancierde kinderopvang biedt veel voordelen’

We geven aan blij te zijn met de stellige uitspraak de staatssecretaris van Financiën, Alexandra Van Huffelen op 30 april in haar aanbiedingsbrief aan de Kamer bij het IBO Toeslagen: ‘Het kabinet omarmt het advies van dit IBO en gaat onderzoeken of een publiek gefinancierde kinderopvang een kansrijk alternatief is voor de kinderopvangtoeslag.’

De BMK vindt het heel goed nieuws en hoopvol dat het kabinet concrete scenario’s gaat ontwikkelen voor een alternatieve inrichting van het stelsel voor ondersteuning van gezinnen met jonge kinderen. Een publiek gefinancierde kinderopvang kan ervoor zorgen dat alle kinderen toegang krijgen tot hoogkwalitatieve kinderopvang; dat zou de kansen van heel veel kinderen vergroten. En ook is het mooi dat dit naadloos aansluit bij de wens van het kabinet om meer jonge ouders aan het werk te krijgen en te houden. En zoals het kabinet zelf aangeeft ontzorgt goede kinderopvang ouders, draagt het bij aan (de gelijke kansen voor) de ontwikkeling van kinderen en is eenvoudiger en beter uitvoerbaar. Die optelsom van het kabinet is ons uit het maatschappelijke hart gegrepen!

Lees ons opiniestuk in KinderopvangTotaal

Download de PDF

Deel dit nieuwsbericht