Vanavond 14 januari om 19.00 uur, is er een persconferentie en zullen er nieuwe maatregelen en versoepelingen worden aangekondigd. Wat dit precies voor de quarantaineregels gaat betekenen, weten we nog niet.

De NOS  (13 januari): ‘Er zijn bij het kabinet nog wel zorgen over het grote aantal besmettingen, waardoor veel mensen niet naar hun werk kunnen. Om te voorkomen dat de samenleving daardoor te veel wordt ontwricht, kijkt het kabinet naar het versoepelen van de quarantaineregels voor mensen met cruciale beroepen. Er wordt gedacht aan het verkorten van de quarantaineplicht van tien naar vijf dagen. De werknemers in cruciale beroepen, bijvoorbeeld in de zorg, het onderwijs, de voedselverwerking en het transport, kunnen zich dan op de derde dag van hun quarantaine laten testen en niet pas twee dagen later.’

Zodra er duidelijkheid is voor de kinderopvang, zullen wij dit samen met de andere branchepartijen communiceren. Tot die tijd geldt het protocol van 24 december, inclusief de quarantainemaatregel die het ministerie van SZW op 28 december jl. online heeft geplaatst. Over deze regel is wat verwarring: is de groepsquarantaine nu bij meer dan 2 besmettingen of vanaf 3 besmettingen? We merken dat de cijfers voor verschillende interpretaties leiden terwijl het om hetzelfde gaat. Wij hanteren daarom voor de zekerheid vanaf nu de volgende formulering:

  • Bij drie of meer gevallen (zowel medewerkers als kinderen) binnen zeven dagen in de groep is er sprake van een uitbraak. De GGD zal adviseren dat de hele groep (vaste medewerker(s) en kinderen in quarantaine gaat, ongeacht of de persoon als immuun of niet-immuun wordt beschouwd.


Hoe vaak een nieuw protocol?
Nieuwe maatregelen buitelen over ons heen, worden soms ingetrokken en dan weer niet. We kunnen ons voorstellen dat het niet altijd even duidelijk is. Tegelijkertijd willen we niet twee of drie keer per week een nieuw protocol uitbrengen en wegen we samen met het ministerie telkens af of het echt nodig is. We verwachten dat de persconferentie van vanavond wel een protocolwijziging gaat opleveren. We zullen bij deze wijziging dan meteen de meest actuele quarantainemaatregelen verwerken.

Deel dit nieuwsbericht