Eerder deze zomer verscheen deel 2 in de serie over fusies en overnames op Kinderopvangtotaal. Afgelopen weekend ging het stuk weer rond op sociale media. Om die reden een korte reactie van Robert Sänger, vicevoorzitter bestuur BMK en directeur-bestuurder van Sinne Kinderopvang.

“De kinderopvang is een boeiende sector voor het begeleiden van overnames. Dat lees ik in het artikel. Dat de sector boeiend is, ben ik het helemaal mee eens. Maar dat die boeiend moet zijn vanwege het begeleiden van overnames vind ik erg spijtig.

Overnames zijn altijd gebaseerd op gedachten rondom verdiencapaciteit. Door schaalvoordelen te realiseren kan soms een deel van de overnameprijs goed gemaakt worden. Vaak ontstaat een aanvullende rendementseis en wordt vermogen aan een  onderneming onttrokken. Vermogen dat bij tegenslag nodig is. Uiteindelijk financiert de overheid dit grotendeels. Dus jij en ik.

Kinderen zijn geen verdienmodel. Kinderopvang is een cruciale sector, een basisvoorziening die toegankelijk en bereikbaar moet zijn voor alle kinderen, die voor ouders geen onnodige financiële drempels opwerpt voor gebruik, die helpt segregatie te voorkomen en broodnodige stappen zet richting inclusie.

Waar volop ruimte is voor maatschappelijk ondernemerschap en innovatief denken.

Als we iets moeten “overnemen”, dan is het de gedachte dat we zorg, onderwijs en kinderopvang anders moeten ordenen en durven ontschotten.

Een uitdagende transitie staat ons te wachten. Dat vraagt pas om durfkapitaal”.

Lees het volledige artikel (abonnement Kinderopvangtotaal vereist)

Deel dit nieuwsbericht