Een bezoek aan BSO Purmerend – a World of Xperience!

Op 11 juli brachten Richard en Ellen een werkbezoek aan BMK lidorganisatie BSO World of Xperience in Purmerend. Een unieke BSO voor kinderen van 8 tot 13 jaar in H20 eSports Campus. Dit is het grootste permanente eSports en gaming center van Europa waar gaming, eSports en creative tech centraal staan. WantPlay is the highest form of research!”, aldus Albert Einstein en daar zijn wij het natuurlijk helemaal mee eens. Dus sportschoenen aan & stap met ons mee in deze ‘Wondere Wereld’…

Kinderen en (digitale) technologie

In onze huidige wereld is (digitale) technologie niet meer weg te denken en dit heeft veel invloed op de omstandigheden waaronder kinderen opgroeien. Wat betekent dit voor kinderen en wat vraagt het van de kinderopvang en haar professionele opvoeders? Kinderen opvoeden in (digitale technologie); het BMK Pedagogenplatform formuleerde begin 2022 een visie op hoe de maatschappelijke kinderopvang de rol en invloed van de (digitale) technologie in de opvoeding ziet. Samen met onderwijs hebben we een maatschappelijke opdracht om de (digitale) technologie toegankelijk te maken voor ieder kind. Kinderen verdienen dit en de pedagogisch professionals kúnnen dit. BSO World of Experience liet ons aan den lijve ervaren dat zij dit volop in praktijk brengen. Kinderen maken op een unieke manier kennis met de hightech wereld. Zij worden hierin ondersteund door pedagogisch professionals en er is een wervelende samenwerking met échte game-, eSports en creative tech professionals. Zij stimuleren ieder kind in het ontwikkelen van zijn of haar talent.

Gratis naar BSO World of Xperience

Door subsidie van de gemeente Purmerend kunnen negen kinderen uit groep 8 helemaal gratis één middag per week, gedurende het hele schooljaar, naar de nieuwe high tech BSO World of Xperience! Op deze manier krijgen ook kinderen van wie de ouders geen recht op kinderopvangtoeslag hebben, de mogelijkheid gebruik te maken van dit aanbod!

De unieke, wonderlijke World of Xperience

De BSO staat helemaal in het teken van gamen, vloggen, eSporten, drones besturen, virtual reality ervaren én nog veel meer hightech. En eerlijk is eerlijk, wij hebben in 1 middag al zóveel nieuws geleerd! Zo zagen we hoe de kinderen aan de slag gaan met het maken van hun eigen elektronische slotsysteem op een koektrommel of een verticale legowand want alles om on heen is multidimensionaal. En wist je dat iedereen kan leren programmeren? Je kunt oefenen door het volgen van een favoriete maaltijdrecept. En als klap op de vuurpijl zijn we de unieke, wonderlijke wereld van virtual reality binnen gestapt…

Play is the highest form of research
Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Geldt dit ook voor digitaal spelen? Jazeker! Uit onderzoek van de UvA blijkt dat gamen je slimmer kan maken. Digitaal spelen heeft positieve invloeden op onder andere: doorzettingsvermogen, reactievermogen, probleemoplossend vermogen, geduld, samenwerken, creativiteit en mediawijsheid. Kinderen leren spelenderwijs verschillende vaardigheden om in de toekomst te kunnen functioneren in een snel veranderende maatschappij. Hij of zij wordt klaargestoomd tot digital expert van de toekomst.

Spelen met een gezond mediamenu
De BSO World of Xperience richt zich op verantwoord digitaal spelen. Er gaat een inspirerende wereld open voor kinderen tijdens de activiteiten binnen de online én offline spelmogelijkheden.

De bso organiseert workshops en activiteiten binnen H20, waar gebruik gemaakt wordt van de verschillende te gekke faciliteiten binnen de campus. Denk hierbij aan augmented reality (AR) en virtual reality (VR), de Gaming Club waar kinderen hun skills verbeteren en de Creative Tech, waar je kunt leren een meesterwerk in 3D te tekenen. Ook sport en bewegen hoort daarbij; de eSports Wall is de ultieme combinatie tussen fysiek sporten en (interactief) gamen. De BSO heeft ook een hele grote buitenspeelplaats. Dus weer niet bang, ze zitten zeker alleen niet achter een schermpje.

Mediaopvoeding: maak het bespreekbaar

In Purmerend begrijpen ze dat de ‘World of Xperience’ een ver-van-mijn-bedshow kan zijn voor ouders (of andere opvoeders). Zij vinden het belangrijk om gamen en opvoeden bespreekbaar te maken. Tussen ouders onderling of met professionals. Er worden informatiebijeenkomsten en webinars georganiseerd over bijvoorbeeld een gezonde balans tussen de online en offline wereld.

Op de BSO World of Xperience is ook veel gesprek met de kinderen zelf over het gebruik van media en over mediawijsheid. Het is een veilige (digitale) omgeving. Goed om ook eens te bespreken met onze leden tijdens een online ledensessie dit najaar.

Dank, dank, dank

En uiteraard spelen medewerkers ook (met volle overgave) mee. En dat hebben we gezien! We willen Corine Laurant & Monique Schotanus van Kinderopvang Purmerend, Fleur van Hoorn van OpSpoor en de mannen van H20 eSports Campus bedanken voor dit enerverende, energieke bezoek. Het was inspirerend om te zien hoe jullie samen met de kinderen ontdekken en genieten van de kansen van dit tijdperk! Dit gunnen we ieder kind. (en eigenlijk ook alle collega bestuurders die een keer bij jullie moeten komen kijken)

Deel dit nieuwsbericht