STAP-budget aanvragen voor branche-erkende scholing Kinderopvang? Wacht tot 1 mei

Wil je dit jaar branche-erkende scholing volgen? Voor je beroepsontwikkeling of omdat je een certificaat of erkenning van jouw competenties wilt krijgen? Vanaf 1 mei zijn deze opleidingen beschikbaar via het STAP-portaal van het UWV en kun je er STAP-budget voor aanvragen. Met het STAP-budget kun je tot € 1.000,- subsidie besteden aan branche-erkende scholing en ontwikkeling. Het STAP-budget vervangt de fiscale aftrekpost voor opleidingen die gold tot en met 2021.

Waarom per 1 mei, het STAP-portaal gaat toch per 1 maart open?

Op 1 maart 2022 gaat het STAP-portaal inderdaad open. Maar helaas kan dan nog geen STAP-budget worden aangevraagd voor bijna alle scholingen voor functies in jeugdzorg, kinderopvang en sociaal werk. De verwachting is dat dit per 1 mei 2022 wel het geval is. Dit is dus anders dan de vandaag (17 februari) in de media naar buiten is gebracht.

Wat kun je het beste doen als je branche-erkende scholing wilt volgen met STAP-budget?

Wacht nog even met je aanvraag voor het STAP-budget. Bekijk vanaf 1 mei 2022 welke branche-erkende scholing je wilt doen en verstuur dan gauw je aanvraag. Eventuele goedkeuring van je aanvraag duurt ongeveer een maand. Wil je andere opleidingen volgen? Dan kun je natuurlijk vanaf 1 maart al je aanvraag doen.

Branche-erkende opleidingen richten zich vooral op praktische beroepsontwikkeling en vakbekwaamheid. Denk aan pedagogiek 0-13 jaar, pedagogische coaching en werken met 0-jarigen.

Branche-erkenning via Kinderopvang werkt!

Opleiders van scholing voor kinderopvang krijgen via Kinderopvang werkt! hun branche-erkenning voor STAP. Kinderopvang werkt! zorgt er vervolgens voor dat dit aanbod in het STAP-portaal komt. Hiermee draagt Kinderopvang werkt! bij aan de beschikbaarheid van voldoende relevante scholing met STAP-budget voor toekomstig werkenden in de branche of voor professionals die zich verder willen ontwikkelen in hun beroep.

Vertraging, maar ga toch alvast aan de slag

BMK vindt het erg jammer dat de branche-erkende scholingen voor de kinderopvang pas per 1 mei in het portaal staan. Dit komt door inrichtings- en uitvoeringsproblemen bij DUO en UWV. We proberen samen met Kinderopvang-werkt een oplossing te zoeken. In de tussentijd kan een organisatie natuurlijk wel alvast aan de slag met de voorbereidingen, denk bijvoorbeeld aan het voeren van (functionerings-) gesprekken waar de loopbaanontwikkeling en scholingswensen van een medewerker wordt besproken, zodat je 1 mei klaar zit om het STAP-budget meteen aan te vragen.

Bekijk ook de informatie op Kinderopvang-werkt.nl

Deel dit nieuwsbericht