Vandaag (5 juli) in Trouw: ‘Het kind is de dupe van schaalvergroting in de kinderopvang’.

In onderstaand artikel spreekt Ester de Haan zich uit over haar zorgen over de rol van investeerders in de kinderopvang. Esther is moeder van twee kinderen, programmamaker en senior onderzoeker van SOMO. Ook noemt zij in dit artikel de hoorzitting van 16 mei j.l. in de Tweede Kamer over private equity en de bijdragen van de BMK en van Pauline Slot (Universiteit Utrecht) hieraan: ‘Zij benoemen dat organisaties met een sterk winstoogmerk andere keuzes maken en dat dat ook terug te zien is, bijvoorbeeld in het uitkleden of afstoten van minder favoriete locaties, en vooral ook in de mindere kwaliteit waarmee kinderen worden ondersteund. UU en BMK benadrukken beide het belang van stabiele organisaties, met vaste contracten voor gekwalificeerd personeel en geld voor professionalisering.’

Het is goed nieuws om te lezen dat ook ouders zich realiseren wat de consequenties zijn van de overname van kinderopvangorganisaties door investeerders. En dat we daar beslist niet onze ogen voor moeten sluiten!

Lees hieronder het volledige artikel.

‘Het kind is de dupe van schaalvergroting in de kinderopvang’.

Binnenkort wordt formeel besloten of KidsFoundation kinderopvangorganisatie Partou mag overnemen, waardoor dat een nog grotere kinderopvangorganisatie wordt met circa 650 vestigingen voor 60.000 kinderen. Hiermee komt de nieuwe kinderopvangorganisatie in handen van twee private equity investeerders, het Canadese Onex en het Nederlandse Waterland. Maar is de kinderopvang in handen van grote investeerders wel een goed idee?

Mijn kinderen gaan naar de buitenschoolse opvang van twee verschillende kinderopvangorganisaties. De ene kinderopvang is van Partou en bevindt zich op de school van de kinderen. In de anderhalf jaar dat mijn kinderen ernaartoe gaan, heb ik al talloze leidsters voorbij zien komen. Ze doen echt hun best maar ze zijn onderbetaald met te weinig uren en te veel flexibele contracten. Ik geloof niet dat er nog één leidster dezelfde is als toen wij hier begonnen. Op dit moment staan vier vacatures open. Er wordt weinig georganiseerd voor de kinderen en zij gaan bijna nooit op pad, ook niet in de vakanties.

Sport en buitenspelen

De andere kinderopvang waar mijn kinderen vertoeven, is WoestZuid, een opvang die sport en buitenspelen hoog in het vaandel heeft staan. Zij hebben veertien vestigingen in Amsterdam waarmee veel wordt samengewerkt. Mijn kinderen zitten al drie jaar bij deze opvang, met nog bijna dezelfde leiders, die met ze sporten, dansen en knutselen. Het is een hecht team dat er echt plezier in lijkt te hebben en veel onderneemt met de kinderen.

Dit is natuurlijk maar een voorbeeld. Maar dat mijn persoonlijke ervaring geen uitzondering is, wordt bevestigd door zowel onderzoekers aan de Universiteit Utrecht (UU) als door de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), tijdens een hoorzitting in mei in de Tweede Kamer over private equity in de kinderopvang. Zij benoemen dat organisaties met een sterk winstoogmerk andere keuzes maken en dat dat ook terug te zien is, bijvoorbeeld in het uitkleden of afstoten van minder favoriete locaties, en vooral ook in de mindere kwaliteit waarmee kinderen worden ondersteund. UU en BMK benadrukken beide het belang van stabiele organisaties, met vaste contracten voor gekwalificeerd personeel en geld voor professionalisering.

Schaalvergroting

Dat er interesse is voor de kinderopvang vanuit investeringsfondsen staat buiten kijf. Er is goed geld te verdienen. In de kinderopvang betaalt de overheid ongeveer 70 procent van de kosten, de ouders de andere 30 procent. Dit garandeert een stroom van kinderen en dus van geld. Deze investeerders, die niet zijn gespecialiseerd in kinderopvang, willen in de vijf à zeven jaar dat zij een bedrijf bezitten geld zien. En daarvan krijg je geen betere opvang.

De overname wordt door KidsFoundation aangeprezen met mogelijkheden van schaalvergroting. Maar Partou is al een grote organisatie met alle voordelen die daarbij horen en toch zien wij als ouders de kwaliteit daar niet toenemen. Integendeel zou ik zeggen. Er is geen ouder die blij wordt van winstverwachtingen van investeerders, zeker niet als je ziet hoe schaalvergroting en kostenbesparing uiteindelijk uitwerken. De overheid zou hiervoor moeten waken.

Kinderen centraal

Waar de overheid een bepaalde sector intens financiert, zou zij ervoor moeten zorgen dat dit geld besteed wordt aan de kinderopvang zelf en dat niet een behoorlijk percentage wegvloeit naar de investeerders. Want private equity bedrijven zullen hoe dan ook een substantieel winstpercentage nastreven. Als ouder pleit ik voor kinderopvang waar de kinderen centraal staan en waar echt geïnvesteerd wordt in de medewerkers.

Onderaan het artikel een verwijzing naar de initiatiefwet van GL, SP en PvdA: ‘SP, GroenLinks en PvdA: verbied winstuitkering uit kinderopvang’
Er moet een verbod komen op winstuitkering uit kinderopvang, vinden GroenLinks, SP en PvdA. De partijen lanceren donderdag een initiatiefwet die daarvoor moet zorgen. 

 

Deel dit nieuwsbericht