Op 4 maart organiseerde de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over het plan om de maximum uurprijs van de kinderopvang in 2026 niet te indexeren.

Het wetsvoorstel dat dit moet regelen ligt bij de Tweede Kamer. De internetconsultatie leidde tot een stroom aan reacties met als kern: doe dit niet. Wendy van Eijck (VVD), Marleen Haage (GL-PvdA), Wieke Paulusma (D66) en Mariska Rikkers (BBB) ontvingen maar liefst elf sprekers, waaronder onze voorzitter Karen Strengers en éen van onze leden, Madeleine Suijker van Kinderopvang Wageningen. De Kamerleden wilden zo de gevolgen van het wetsvoorstel doorgronden. We waarderen het zeer dat de Kamerleden dit onderwerp zo serieus nemen. Het heeft namelijk nogal wat gevolgen.

Verschillende risico’s besproken

In drie blokken gaven de sprekers hun reactie op het plan. Hun position papers zijn hier terug te lezen. Alle genodigden waren het er over eens: dit is een onverstandig plan! Karen Strengers verwoordde het zo: “Kinderopvang is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen én als arbeidsmarktinstrument. Helaas brengt het niet-indexeren van de maximum uurprijs in 2026 grote risico’s met zich mee. Het niet-indexeren kan leiden tot hogere kosten voor ouders, vooral voor ouders met lage en middeninkomens, en kan mogelijk ook tot lagere kwaliteit van de kinderopvang leiden. Onze leden kunnen volgend jaar namelijk niet op de nullijn blijven met hun tarieven, want ook hun kosten stijgen. Dat is een uitermate zorgelijke ontwikkeling.” Madeleine Suijker, bestuurder Kinderopvang Wageningen toonde overtuigend aan dat het ook haar organisatie niet meer lukt om op het KOT-tarief blijven, na jaren waarin dit wel lukte.

Ook alle andere sprekers wezen op het risico voor de betaalbaarheid, met name voor de lage inkomens. Risico’s voor ouders die willen gaan werken, of zelfs nog meer voor de moeders. Risico’s voor kwetsbare kinderen die het meeste baat hebben bij kinderopvang. En risico’s voor de kwaliteit van de kinderopvang. Zoals Nienke Willering van BOinK zei: kwaliteit is geen luxe, kwaliteit is cruciaal en dat kost nou eenmaal geld. Marjolein Moorman, wethouder in Amsterdam, hield namens de VNG een gloedvol betoog over de meerwaarde van kinderopvang: “Kinderopvang is goed voor de ontwikkeling van kinderen en vooral voor kinderen met het risico op een achterstand, dat is een feit. Kinderopvang zorgt ervoor dat we het potentieel van kinderen benutten. Het niet-indexeren is niet slim. En haal ook de arbeidseis eraf!”

Plan van tafel?

De sprekers werden goed bevraagd door de Kamerleden, over de tarieven, over de precieze effecten op ouders, over de personeelstekorten in de kinderopvang, over het risico op prijsstijgingen (ook in het nieuwe stelsel) en over de risico’s voor de kwaliteit. Doel van dit rondetafelgesprek was de gevolgen van deze wetswijziging en de risico’s in beeld te brengen: dat is gelukt. Maar eigenlijk ziet ook staatssecretaris Nobel alle risico’s, zie bijvoorbeeld de Memorie van Toelichting op de wet en zie zijn antwoorden op Kamervragen gesteld door NSC en door D66. Of het gaat lukken dit plan van tafel te krijgen, hangt af van dekkingsmogelijkheden die kabinet en Kamer zien. Fingers crossed!

Wanneer het besluit precies gaat vallen is niet helemaal duidelijk. Dat kan zijn bij de bespreking van het wetsvoorstel, of bij de concretisering van de wet in het Besluit toeslag kinderopvang of misschien pas bij de voorjaarsnota. We houden dit nauwgezet in de gaten en houden jullie uiteraard op de hoogte!

Voor vragen kun je terecht bij Maaike Vaes m.vaes@bmko.nl.

Deel dit nieuwsbericht