Volkskrant 28 mei

‘Grootste Nederlandse kinderopvangbedrijf zit fiscaal op de Kaaimaneilanden’

KidsFoundation is het grootste Nederlandse kinderopvangbedrijf, met merken als Smallsteps (op de foto), Zus en Zo en Kits, en biedt opvang aan meer dan 60 duizend kinderen. 

Het grootste kinderopvangbedrijf van Nederland, KidsFoundation, is door de Canadese eigenaar fiscaal ondergebracht op de Kaaimaneilanden. Door deze fiscale constructie verdwijnt er op termijn indirect belastinggeld naar dit tropische paradijs. (…)

De discussie over de rol van commerciële bedrijven in de kinderopvang is opnieuw relevant nu het kabinet nadenkt over de toekomst van de branche. Op dit moment financiert de overheid een groot deel van de kinderopvang via de kinderopvangtoeslag die ouders krijgen als hun kinderen naar de opvang gaan. Bij directe financiering zou het geld rechtstreeks naar kinderopvangbedrijven gaan. (…)

De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) wil dat de overheid grenzen stelt aan de rol van private equity bij kinderopvang. ‘Wij kunnen ons niet voorstellen dat fiscale winstoptimalisatie via een belastingparadijs binnen de kaders van maatschappelijk verantwoord ondernemen valt. Dat zou niet moeten kunnen binnen de publieksvoorziening die kinderopvang is’, zegt een woordvoerder.

Winstuitkering
BMK ondersteunt ook het aangekondigde wetsvoorstel tegen toekomstige winstuitkering in de kinderopvang. Volgens de organisatie is de afgelopen maanden heel duidelijk geworden dat kinderopvang tot de ‘cruciale infrastructuur’ van de maatschappij behoort. ‘Niet de prijs of rendement moet leidend zijn. Centraal in de maatschappelijke aanpak van de kinderopvang staat voor ons dat het rendement van organisaties niet wordt uitgekeerd maar behouden blijft voor de sector.’
Lees het hele artikel
Download de PDF

Ronde-tafel-gesprek ‘Private equity in de kinderopvang’ (16 mei 2019)

Een jaar geleden participeerden we in het ronde-tafel-gesprek, georganiseerd door de Tweede Kamer, over de rol van private equity in de kinderopvang. In drie rondes spraken de leden van de commissie voor Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid (SZW) met experts, betrokkenen en belanghebbenden over de rol van investeringsmaatschappijen in de kinderopvang. Aanleiding voor deze hoorzitting zijn de grote (buitenlandse) investeringsmaatschappijen die steeds vaker belangstelling tonen voor de Nederlandse kinderopvang. Door middel van een rondetafelgesprek wil de commissie SZW helder krijgen wat de achterliggende reden is voor de investeringsmaatschappijen. Waarom is de kinderopvang voor hen aantrekkelijk? Wat levert dit op voor de kinderopvang? Wat zijn de eventuele risico’s?
Lees het hele bericht

Lees ons opiniestuk in KinderopvangTotaal, (4 mei 2019)
Hierin waarschuwen we voor een te groot vertrouwen op het kapitaal dat de kinderopvangsector instroomt dankzij grote, soms buitenlandse, private equityfondsen.

Deel dit nieuwsbericht